“Juletræer kan blive en ny, billig, lettilgængelig, sundhedsgavnlig og bæredygtig kilde til kostfibre”

1

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Mimi Nielsen, vinder af dette års Unge Forsker-konkurrence med sit projekt om at trylle juletræer om til tarmvenligt brød.

1. Hvordan føltes det at være en del af Unge Forskere-konkurrencen?

Mimis granbrød. Foto: Privat

Det har været en vidunderlig oplevelse at kunne være med i konkurrencen. Jeg synes især, at projekt-processen og det hårde arbejde bag har været gavnende.

Jeg har haft muligheden for at kontakte rigtig mange forskere og professorer, hvilket var mega fedt, og de var alle så søde og hjælpsomme. Gennem hele konkurrencen har min klasse, alle lærerne, rektoren og skolen i det hele taget været så støttende, hvilket har været en vidunderlig oplevelse, og det er jeg virkelig taknemmelig for.

Efter at have været en del af konkurrencen føler jeg, at jeg har udviklet mig, ikke bare inden for det faglige, men også som person. Jeg fandt ud af, at jeg kunne arbejde så hårdt og nå så meget på så kort tid, hvilket jeg ikke troede jeg kunne før. Jeg brød ud af mine grænser og ringede og skrev til mange firmaer og universiteter, hvilket jeg ikke rigtigt turde før. At deltage i konkurrencen har også medført, at jeg kunne skabe et netværk med fagligt engagerede og interesserede unge, hvilket er virkeligt fedt.

2. Hvad betyder det for dig, at du har vundet titlen som året unge juniorforsker?

At vinde Unge Forskere junior konkurrencen og endda prisen som Samlet Vinder har været det største højdepunkt i mit liv indtil videre. Især da juryerne sagde, at mit projekt var det bedste, de nogensinde har set, i alle de 34 år, de har afholdt konkurrencen.

Det har virkelig vist, at alt det hårde arbejde, jeg har lagt i projektet og den 90 siders lange rapport, er gået til noget stort. Som man siger, skal man yde for at nyde.

3. Hvordan fik du idéen om at lave din families juletræ om til noget spiseligt?

Mimi laver DNA-sekventering. Foto: Privat

Det hele startede ud med, at jeg blev interesseret i emnet tarme og dets betydning for sundheden, da jeg selv gennem hele livet har døjet med nogle tarmudfordringer. Jeg fandt ud af, at tarmene kan udnytte kostfibre til at danne noget, der hedder kortkædede fedtsyrer, som gavner sundheden på rigtig mange fronter – bl.a. kan det være med til at modvirke fedme, tyktarmskræft og depression, og det har også sammenhæng med indlæringsevne.

Jeg kom forbi en videnskabelig artikel hvor forskere fra DTU og Norwegian University fandt ud af, at tarmbakterierne kan udnytte en specifik kostfibertype, en hemicellulose ved navn Mannan. Jeg fandt også ud af, at i juletræer er der altså op til hele 30% Mannan.

Når vi i Danmark smider 1,5 millioner juletræer ud årligt, tænkte jeg, om juletræer kunne blive en ny, billig, lettilgængelig, sundhedsgavnlig og bæredygtig kilde til kostfibre. Dette bekræftede jeg ved at lave et forsøg, hvor forsøgspersoner først spiste en fiberfattig kost og derefter en granfiberrig kost. Deres afføringer blev indsamlet efter hver kostplan for at blive analyseret med ph-måling og DNA-sekventering.

Resultaterne viste, at granfibrene medfører en mere optimal afføring, de fremmer produktionen af de sundhedsgavnlige kortkædede fedtsyrer, og de øger sundhedsgavnlige tarmbakterier og skaber en større balance og diversitet i tarmmikrobiomet.

4. Hvordan er processen fra træ til brød?

Mimis granfibre. Foto: Privat

Jeg anvender juletræets stamme eller grene, som jeg vasker og derefter skraber i overfladen med en kniv, så overfladisk beskidt fjernes. Derefter saver jeg stammen/grenene til savsmuld, hvilket jeg koger i en højtrykskoger i 120 grader i 2 timer.

Derefter bliver de tørret og granuleret i en blender til fine ’granfibre’, som jeg anvender som kostfibertilskud i brød og knækbrødsopskrifter. Granfibrene er frie for pesticidrester fra gødning og for mikroorganismer som bakterier og fungi, da de alle bliver dræbt og udslettet under kogningsprocessen.

5. Hvordan ser du på fremtiden for det produkt, du har opfundet?

Lige nu arbejder jeg på at få patent på granfibrene, og jeg håber på, at en dag kan granfibrene blive et kommercielt produkt, som anvendes i bagværk.

Jeg har kontaktet brødfabrikken Schulstad, som sagde, at de ville være interesserede i at anvende granfibre i deres brød. Jeg vurderer derfor, at der er et fremtidigt kommercielt potentiale for mine granfibre.

6. Hvad er dine tanker om træ og bæredygtighed?

Jeg fokuserer meget på bæredygtighed i mit projekt. Jeg genanvender et stort affaldsprodukt, nemlig juletræer, til at lave sundhedsgavnlige kostfibre.

Jeg har fundet ud af, at granfibre er mere bæredygtige end almindelige kostfibre i forhold til opvækst og transport. I forhold til opvækst kræver juletræer næsten ingen gødning eller vanding under deres opvækst i modsætning til almindelige kostfibre som korn. I forhold til transport kommer juletræer fra Danmark, og derfor er de lokale og det kræver kun en indenrigs transport for at få fat på dem. Almindelige kostfibre bliver derimod importeret fra Sydamerika og Sydeuropa ifølge mine oplysninger fra brødfabrikker og lægemiddelsproducenter.

Yderligere har jeg ved beregning fundet frem til, at hvis vi spiser stammerne fra de 1,5 millioner juletræer, der smides ud årligt i Danmark, som kostfibre, kan 1650 tons CO2 i teorien have potentiale til at blive CO2-negativt, det vil sige det ikke bliver udledt, da vores kroppe vil kunne udnytte den karbon, der naturligt er oplagret i juletræer, til at danne bl.a. kortkædede fedtsyrer, som består af op til 6 karbonatomer.

 

Mimis facebook

Mimis LinkedIn

 

Se TV2 Lorrys video, hvor Mimi viser, hvordan hun laver sit brød af juletræer:

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Virkeligt fedt og meget interessant. Godt gået Mimi. 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×