Tags: ,

Giv dit juletræ øl og piller så det holder sig frisk hele julen

2

Det lyder som en klassisk julefrokost proces: først juleøl, så hovedpinepiller. Men det er et råd, du får, når du læser Træ.dk’s guide til at holde juletræet frisk længst muligt.

Af -

For mange af os skal der være nogle bestemte ingredienser tilstede, før det bliver en rigtigt god juleaften. Det kan være de velkendte toner af Disney’s juleshow fra tv’et, duften af and eller flæskesteg fra køkkenet, eller at onkel Geert klæder sig ud som julemanden. Men én ting er fælles for rigtigt mange af os, nemlig et flot juletræ, der står frisk, strunkt og pyntet med alverdens jule-tingeltangel.

Men hvordan får man juletræet til at holde sig frisk helt til juleaften, uden det taber nålene? Du skal selvfølgelig give træet øl og hovedpinepiller. Forklaring følger i Træ.dk’s guide til at få juletræet til at holde sig frisk hele julen.

Guide: Hold juletræet frisk længst muligt

Dit valg af juletræ er vigtigt for hvor længe træet holder. En nordmannsgran kan stå længere, inden det taber nålene, end f.eks. en rødgran, der begynder at drysse ret hurtigt.

Træet kan blive i nettet

Både fæld-selv træer og juletræer, der allerede var fældet, kan som udgangspunkt godt blive i nettet, til de skal ind i stuen.

Træet skal vænne sig til at være rodløst

Stil ikke dit ny-fældede juletræ i stuen med det samme, træet skal først vænne sig til at være uden rødder. Lad i stedet juletræet stå udendørs og akklimatisere sig et par dage, så bliver chokket over stuens varme mindre.

Stil træet koldt og giv det vand

Hvis dit juletræ taber nålene, er det næsten altid fordi det tørrer ud.

Heldigvis kan du hjælpe dit træ ved at stille det koldt, fugtigt og i læ. Så fordamper mindst muligt vand fra nålene.

Sæt juletræet i en spand med vand, så træet kan suge nyt vand.

Hvis der er gået et stykke tid siden dit juletræ blev fældet, f.eks. hvis du køber på en stadeplads, så er det en god ide at skære 1-2 cm af stammen. Det gør det nemmere for træet at suge vandet fra spanden. Efter fældningen vil grantræet nemlig søge at danne sår, og det mindsker optagelsen af vand.

Vandet i spanden må ikke fryse til is.

Når træet skal ind i stuen

Fjern nettet når træet skal ind i stuen.

Hvis det er frostvejr, tager det nogle timer for grenene og nålene at ”falde på plads” til deres oprindelige placering. Bøj eller træk ikke i grenene, da de let kan knække.

Stil ikke juletræet op ad radiatorer, brændeovne eller andre varmekilder.

Brug juletræsfod med vandbeholder. Det er specielt en god idé, hvis træet skal stå inde i mere end 14 dage. Fyld vand på hver dag – store træer drikker meget.

Stik dit juletræ en hovedpinepille og en juleøl

Forsøg peger på, at en hovedpinepille i vandet kan få rødgran, blågran og omorika til at holde sig friske længere. Pillen skulle efter sigende fremme juletræets vandoptag. Det skulle virke på samme måde som det pulver, man bruger til afskårne blomster.

Pillen skal indeholde stoffet acetylsalicylsyre, som f.eks. findes i Aspirin, Treo og Magnyl (men vel at mærke ikke i Panodil og Ipren).

Du kan også prøve at hælde et skvæt juleøl i vandet – det skulle sikre en lav pH-værdi, som fremmer vandoptaget. Og så giver det muligheden for at man selv kan drikke resten af juleøllen, og det kan på ingen måde skade.

Det skal siges, at der ikke er nogle forskningsmæssige belæg for påstanden om hovedpinepiller og juleøl, snarere en god gang lommeanalyser og en stor del praktisk erfaring.

juletræ og øl

Der skal være acetylsalicylsyre i pillen – derfor virker det fx ikke at bruge Panodil. Men der er ingen forlydender om forskel mellem julebryg fra Tuborg, Albani eller Willemoes – her er det den der skal drikke resten, der suverænt bestemmer!

Juletræet skal have frost

Når juletræer og pyntegrønt skal høstes er det vigtigt at nålene har stoppet deres vækst og er blevet afmodnet. Ellers risikerer man at nålene falder af fordi nålene tørrer ud.  Er julegrøntet ikke afmodnet risikerer man at nålene tabes allerede inden det bliver bragt ind i stuerne eller kort tid efter.

For en almindelig forbruger er det svært at sikre sig at træet har fået frost. Men hvis det er et mildt efterår så fæld i hvert fald ikke træet for tidligt.

Fakta

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ

2 kommentarer

  1. Ole Bjørn siger:

    Så er julen reddet

  2. Jens Kristian Mogensen siger:

    Det er dog den mest fantastiske historie jeg har hørt. I min familie har vi solgt Juletræer af alle gængse typer i 15 år jeg selv har en ædelgran på ca 2 meter hvert år, der ikke har hovedpine endsige trang til en Julebryg, og som på trods heraf står smukt og frisk i små 3 uger uden en lille skid på.
    ..mvh Julemanden

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

UNDGÅ ET JULETRÆ I LYS LUE

Levende lys på et tørt juletræ er som at pynte op med en brandbombe.

Crashtest

Husk at spænde juletræet ordentligt fast, når det skal hjem.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×