Juletræet byder op til dans
Forskere har ved et tilfælde opdaget at juletræerne danser i skoven. Det lyder jo som et vaskeægte juleeventyr, men den er god nok. Et forskerhold fra Skov & Landskab har igennem sommermånederne videoovervåget juletræernes vækst i forbindelse med et gødnings- og vandingsforsøg og videooptagelserne afslørede at træerne ikke bare danser, men at de oveni købet gør det i takt.
Topstyring
Det er et stort problem for juletræsdyrkeren, når juletræets topskud bliver for langt. For lange topskud betyder nemlig en forringet juletræskvalitet og dermed et mindsket økonomisk udbytte for juletræsdyrkerne. Det er især gødning og nedbør, der påvirker længden af topskuddet.
I de sidste to år har forskere fra Skov & Landskab fulgt træernes vækst med adskillige webcams i et gødnings- og vandingsforsøg. Formålet er at få en forklaring på hvordan gødningen påvirker topskudsvæksten og hvordan klimaforandringer med mere eller mindre nedbør kan påvirke kvaliteten af juletræerne.
Afsløringen
Som en sidegevinst har forskernes kameraer afsløret, at juletræerne i sommerperioden bevæger sine grene op og ned i buer. Selv indenfor den enkelte dag kunne bevægelserne være så store, at mange følte sig ansporet til at sige at træerne dansede. Dette års undersøgelser har yderligere vist, at træerne ikke bare danser, men at de gør det rytmisk og i takt.
”Vi har opdaget at alle de træer vi har overvåget bevæger deres skud i takt. Om natten hæves skuddene og om dagen sænkes de. Det kan skyldes forskelle i vandbevægelsen fra jorden gennem træet og ud i luften. Om natten er denne strøm stor. Saftspændingen er høj og grene samt topskud hæver sig. Om dagen er vandstrømmen mindre og saftspændingen er lille. Derfor bøjes topskuddet og grenene sænkes”, fortæller seniorforsker Lars Bo Pedersen fra Skov & Landskab.
Det er kun omkring starten af juli at forskerne har set dette fænomen. Det skyldes at det er på den tid af året, hvor træernes nye lange årsskud stadig er bløde og bevægelige. Men hvem ved – måske danser juletræet også med juleaften?
Hvis du vil vide mere om de dansende juletræer kan du rette henvendelse til Lars Bo Pedersen eller Claus Jerram Christensen som nu arbejder hos Danske Juletræer
Kilde
Skov & Landskab, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning – Københavns Universitet