Juniorforsker tryller juletræer om til tarmvenligt brød

0

Det bedste projekt, Unge Forsker-juryen nogensinde har set. Sådan lyder dommen over 15-årige Mimi Nielsens brød bagt på hemicellulose fra grantræer. Projektet har samfundsrelevans og kan få betydning for rigtig mange mennesker, lyder det fra juryen.

Af -

Først skal træet vises, siden skal det spises.

Den gamle juletraver fik en helt ny, bogstavelig betydning, da 15-årige Mimi Nielsen vandt titlen som årets Unge Juniorforsker ved videnskabstræffet Science Expo i Øksnehallen i København med sit brød bagt med grantræ.

Læs Seks skarpe om træ til Mimi Nielsen

Den unge forsker delte smagsprøver ud af knækbrød og franskbrød bagt med gran, og projektet tog juryen med storm.

”Det er det bedste projekt, vi nogensinde har set. Dette projekt har ikke bare brugt den naturvidenskabelige metode, det har skabt sin egen,” begrunder en enig jury Mimis kåring.

Træs hemicellulose er godt for tarmene

Mimi har siden sin fødsel døjet med tarmproblemer, og da hun fandt ud af, at hemicellulose fra træ er godt for tarmene, begyndte hun at eksperimentere med familiens juletræ.

”Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre,” fortæller den nykårede vinder til Wood Supply.

I processen havde Mimi kontakt med tarmforskere fra Københavns Universitet, som hjalp hende med at designe og udføre forsøg.

 

Læs også: Ondt i maven? Løsningen findes måske i skoven

 

Vinderprojektet er samfundsgavnligt

Hvert år smides 1,5 mio. juletræer ud i Danmark, men det kan undgås ved i højere grad at udnytte træet. Granfibre kan nemt bruges til noget bedre, viser dette vinderprojekt.

Da hemicellulose også er gavnligt for menneskets tarmsystem er projektet både samfundsrelevant og kan få betydning for rigtig mange mennesker.

At bage med træ viser endnu en af de mange fantastiske ting, som træ kan bruges til. Læs også om, hvorfor hemicellulose fra træ har enormt potentiale og om at Træ er den bedste medicin

 

Kilde: Wood Supply

Science EXPO

D. 24. – 26. april 2022 i Øksnehallen, København

Science EXPO er en gratis naturvidenskabelig udstilling, særligt målrettet elever i grundskolen og på ungdomsuddannelser, men alle er velkommne.

Til Science EXPO står elever fra grundskolen og ungdomsuddannelser klar til at vise de projekter frem, som har fået dem hele vejen til den tre dage lange finale i København. Desuden vil en bred vifte af udstillere vise, hvad der rører sig inden for naturvidenskab og teknologi, formidlet på en måde, der gør naturvidenskab og teknologi nærværende, inspirerende og relevant.

Kilde: Ungeforskere.dk

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×