Kan naturlige olier beskytte træskibe

0

Af -

Træskibe har hidtil været beskyttet mod pæleorm af traditionel biocidholdig bundmaling.

Miljøstyrelsen har undersøgt hvad der sker hvis man i stedet imprægnerer træet med naturlige olier, og forsegler denne imprægnering med almindelig primer (grunder) til træ. Formålet var at skabe et samlet materiale om de forhold, der vil gøre sig gældende for træskibe, hvis biocidholdig bundmaling udfases.

Det er der kommet en rapport ud af som kan downloades fra Miljøstyrelsens hjemmeside.

Konklusion på undersøgelsen

Forsøget viste at effekten af oliebehandlingen og forseglingen er at angrebsgraden af pæleorm reduceres til ca. 1/7 af hvad ubehandlet træ viser.

Olierne har en effekt, og da de samtidig er med til at bevare træets styrke-egenskaber er det måske under alle omstændigheder en god ide at påsmøre olie inden primer og maling.

Resultatet af undersøgelsen også delvist kunne bruges i havneregi eller andre med interesse for trækonstruktioner i saltvand.

Forsøgets indhold

Træsorterne

Man testede de træsorter der typisk anvendes til skibsbygning, d.v.s. eg, lærk og mahogni, da det er her fokus er rettet imod.

Anvendte olier

Følgende naturlige olier blev påført de forskellige træsorter: Australsk teatree-olie, Kinesisk tungolie samt Dansk linolie.

I testen har man også brugt både ubehandlet træ og træ der er behandlet med biocidholdig bundmaling for at kende yderpunkterne – ubeskyttet og meget beskyttet.

For at kunne undersøge prøverne er forskellige ikke-destruktive analysemetoder prøvet, og digital røngten er anvendt på samtlige træstykker.

Angreb af pæleorm

I havnene i Frederikshavn, Hirtshals, Skærbæk, Helsingør, Rønne og Roskilde har flåder med træstykker 20 x 7,5 x 2,5 cm været nedsænket ca. 1 år.

På teststationen i Roskilde blev der ikke konstateret angreb i testperioden. Overraskende konstaterede man angreb af pæleorm på teststationen i Rønne på Bornholm.

På teststationen i Skærbæk er det også undersøgt om særlige områder på typiske skibsider er udsat, men dette lader ikke til at være tilfældet. Pladerne målte ca. 80 x 60 cm.

Kilde: http://www.mst.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×