Hvad kan vi lære af Pippi Langstrømpe?
Hvad har træ og den charmerende rødhårede Pippi Langstrømpe med hinanden at gøre? En hel del, mener Christian Friis Bach, tidligere minister og nuværende er formand for UNECE.

Huse af træ er ikke noget der kun hører til i børnelitteraturen, mener Christian Friis Bach.
Christian Friis Bach (tidligere minister for Udviklingsbistand) er formand for FN’s økonomiske kommission for Europa, UNECE – og så er han varm fortaler for træ.
Det fremgår at hans blog, hvor han spørger hvad man kan lære af Pippi Langstrømpe – som om den charmerende rødhårede pige skulle have noget med træ at gøre?
Men det har hun for mange mennesker, mener Christian Friis Bach, fordi det nostalgiske billede af træ mange har fra Pippi Langstrømpe, giver et indtryk af træ, som noget der kun hører fortiden til.
Træ definerer fremtiden
Men sådan ser UNECE-formanden det ikke. Tværtimod. Træ definerer fremtiden.
”Træ er fornyeligt, genanvendeligt og et naturligt råmateriale der kan bruges til at skabe moderne og komfortable boliger. Samtidig kan det spille en signifikant rolle i overgangen til en grøn økonomi, der understøtter menneskers levevilkår og reducerer udledningen af drivhusgasser”, skriver Christian Friis Bach og understreger træets klimamæssige betydning:
”Forøget brug af træ kan hjælpe os med at bekæmpe klimaforandringerne! ”
TRÆFORBRUG SKIDT FOR SKOVEN?
Christian Friis Bach adresserer også den frygt nogle mennesker har for at træforbrug er dårligt for skovene.
”I hovedparten af den udviklede verden kommer træ fra bæredygtigt forvaltede skove. I Europa bliver kun 64 % af den årlige tilvækst af biomasse i de dyrkede skove høstet, hvilket betyder at 36 % af den ekstra årlige biomasse bliver i de voksende skove”, forklarer han.
Ligeledes har træ en meget lavere klimabelastning end alternative byggematerialer som stål og beton.
”CO2 udledningen for et ton savet træ udgør kun 13 % af den tilsvarende vægt af beton og mindre end 5 % af i forhold til stål”, skriver han.
TRÆETS INDFLYDELSE MÅ IKKE UNDERVURDERES
Træets bidrag til at imødekomme klimaforandringerne må ikke undervurderes, skriver UNECE-formanden. Han ser i særlig grad træet have en rolle i lande hvor voksende befolkninger i stigende grad har brug for billige boliger.
”Byggeri med træ går hurtigt (et hus af CLT massivtræselementer kan opføres på få dage), træbygninger er lettere og kræver mindre fundering; de har fantastiske seismiske egenskaber og træ har – i modsætningen til hvad mange tror – god brandmodstand”, skriver han.
OM CHRISTIAN FRIIS BACH
Christian Friis Bach (født 29. april 1966) er en dansk politiker, formand for FN’s økonomiske kommission for Europa (UNECE) og tidligere medlem folketinget (R).
Under regeringen Helle Thorning-Schmidt var han minister for udviklingsbistand.
I det civile liv er han adjungeret professor i international økonomi og udvikling ved Københavns Universitet.
Derudover indeholder CV’et poster som international chef i Folkekirkens Nødhjælp, journalist ved DR, samt konsulent for bl.a. Verdensbanken og Udenrigsministeriet.
Kilde: Wikipedia
STORT POTENTIALE FOR TRÆ
Christian Friis Bach gør sig ikke forhåbninger om at alle bygninger i fremtiden skal bygges af træ, men han ser et stort og stigende potentiale i at bruge mere træ. Her sammenligner han Europa, hvor kun 10 % af alle beboelsesejendomme er lavet af træ, med Nordamerika, hvor den tilsvarende andel er 90 %.
”Brugen af træ til at bygge huse er bestemt ikke noget der kun hører til i børnelitteraturen. Det er og bør være en afgørende del af vores bæredygtige fremtid. På den måde kan vi lære en masse af Pippi Langstrømpe”, slutter Christian Friis Bach.
Læs hele Christian Friis Bach’s blog her: What can we learn from Pippi Longstocking?
Læs mere:
MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.