Kanaler, coffeeshops – og masser af træbyggeri
Fra 2025 skal 20 procent af alle nye bygninger i Amsterdam bestå af træ eller andre biobaserede materialer.
Fremover kan de mange millioner turister, der hvert år besøger den hollandske hovedstad, få endnu mere at kigge på, når de bevæger sig rundt i storbyen, som nok især er kendt for sit Red Light District, kanaler og de mange coffeeshops.
Byens 32 kommuner har nemlig underskrevet aftalen Green Deal Timber Construction, som indebærer, at alle nye bygninger fra 2025 skal være bygget af mindst 20 procent træ eller andre biobaserede materialer som hamp eller kork.
Ved at øge brugen af træ byens byggeprojekter håber bystyret på at reducere afhængigheden af stål og beton – materialer, der skaber store mængder CO2 under produktionen i modsætning til træ, der som bekendt produceres af vand, sollys og CO2.
Amsterdam har sat sig for at reducere sit CO2-udslip med 95 procent inden 2050, og den nye aftale er et skridt på vejen til at nå i mål.
Erstatter andre materialer og lagrer samtidig CO2
Ifølge Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), som støtter implementeringen af Green Deal Timber Construction, forventes aftalen at resultere i en reduktion af byens CO2-udslip med cirka 220.000 tons om året. Det svarer til den gennemsnitlige udledning af 22.000 hjem, hedder det.
På verdensplan er byggesektoren ansvarlig for cirka 40 procent af CO2-udledningerne, og træ kan med sine klimaegenskaber derfor spille en hovedrolle i den grønne omstilling. En af de største fordele ved træ er, at det binder CO2 fra atmosfæren og fungerer som et kulstoflager i hele bygningens levetid.
Derudover sparer man produktionen af andre mere energitunge materialer, når man i stedet vælger træ i sit byggeri. Som tommelfingerregel sparer man atmosfæren for to tons CO2, hver gang man bruger en kubikmeter træ i stedet for fx stål eller beton.
Træ vinder frem overalt
Det er ikke kun i Amsterdam, at lovgivning bliver taget i brug for at tilskynde byggebranchen til at skrue op for brugen af fornybare materialer som træ.
I 2020 vedtog den franske regering, at alle nye offentlige bygninger i landet skal bygges af mindst 50 procent træ eller andre naturlige materialer inden 2022 – og i New York har byrådet godkendt brugen af CLT til opførelse af bygninger på op til 25,9 meter.
Også herhjemme har træ fået mere vind i sejlene de seneste år, blandt andet med den frivillige bæredygtighedsklasse, som endnu er i testfasen, men efter planen bliver et lovkrav i Bygningsreglementet fra 2022. Bæredygtighedsklassen har fokus på både de anvendte byggematerialer, processer ved opførelsen, vedligeholdelse, drift og indeklima – og her har træ nogle helt klare fordele, som det også bliver dokumenteret i BUILDs rapport ”Anvendelse af træ i byggeriet – Potentialer og barrierer” fra 2020.
Kilde: Dezeen
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.