Tags: ,

Kirke med tusindårig tidshorisont

0

Sorø Klosterkirke er i gang med en gennemgribende renovering. Også kirkens træ og tømmer bliver kigget efter i sømmene. En kirke som den i Sorø skal nemlig kunne holde hundredevis af år længere end de fleste andre bygninger.

Af -

Tømrere, murere, installatører, malere… Det vrimler med dygtige håndværkere i området omkring den gamle klosterkirke i Sorø. Nogle er endda kommet helt fra England for at hjælpe med udskiftningen af blytaget. Kalkmalerierne skal shines op, vinduerne efterses, og selve kirkerummet skal kalkes.

Det er cirka 150 år siden, kirken senest blev renoveret, så der er lidt at tage fat på, fortæller direktør Jens Kristian Poulsen fra Stiftelsen Sorø Akademi, der ejer klosterkirken. Og selvom trækonstruktionen daterer sig helt tilbage til 1500-tallet, så det ikke helt skidt ud, da det gamle egetræ blev taget i øjesyn.

All over havde træet det forbløffende godt”, siger Jens Kristian Poulsen og tilføjer, at det største problem med træet viste sig i træskelettet under kirkens høje kobberspir, kaldet ”keglen”.

Fri for fugt

Problemer med råd i træværket er ikke usædvanligt i kirker, herregårde, slotte og andre bygninger, der er udstyret med spir. En strøm af varm luft søger op mod spiret, møder den kolde side af fx et kobbertag – og så har vi balladen med kondens.

Det var også tilfældet i klosterkirken, men tømrerformand Rene Lærke Christensen fra KOPP Sorø udviklede i samarbejde med arkitekt og bygherre en unik løsning for at komme problemet med kondens og råd til livs.

”Træet har haft problemer med at komme af med fugt under kobberbelægningen og er derfor blevet ødelagt af råd. For at forebygge dette problem i fremtiden udfræser vi en bred rille på bræddernes bagside, inden de sættes op på den øverste halvanden meter af spiret. Det betyder, at vi kan lave en ventilationsspalte, så luften kan komme ud under keglens kobbertop. Træet kan dermed ånde og skille sig af med fugt, selv efter at kobberet er lagt på”, fortæller René Lærke Christensen.

Et puslespil af nyt og gammelt træ

Fordi træværket i den gamle kirke generelt var i så god stand, er det langt fra det hele, der har stået overfor en udskiftning.

”Vi udskifter kun træ, hvis det er nødvendigt. Du kan faktisk renhugge bjælker og brædder ind til to tredjedele af den oprindelige dimension, før de skal udskiftes helt. Så selv om noget af træet ser slidt ud, får en stor del lov at sidde, fordi det stadig er stærkt nok. Den skjulte konstruktion ligner et puslespil af nye og gamle brikker, men den strukturelle integritet er helt, som den skal være”, forklarer Rene Lærke Christensen.

Materialer af allerhøjeste kvalitet

Et bygningsværk som Sorø Klosterkirke kan ikke spises af med halvdårligt eller bare semigodt tømmer. Her er det kun de fineste kvaliteter der dur, for perspektivet er i en helt anden liga end de sædvanlige 100-200 år for et almindeligt byggeri.

”Alt, hvad vi laver, har en 1000-årig tidshorisont. Så alle materialer skal være i orden”, understreger Jens Kristian Poulsen og fortæller, at tømmeret til kirken er af tilstræbt finringet træ, men det er ikke ganske let at fremskaffe.

Den høje kvalitet betyder også, at intet bliver sjusket igennem. Tingene tager den tid, de tager, og alle, der har berøring med projektet, gør sig ekstremt umage.

”Alle på denne sag gør deres absolut bedste. Håndværkerne ridser deres initialer og årstal ind i træet, fordi de er stolte af at være med i restaureringen”, slutter Jens Kristian Poulsen.

Læs mere og se korte videoer om renoveringsprojektet

Fakta

Sorø Klosterkirke er ejet af Stiftelsen Sorø Akademi og blev bygget i slutningen af 1100-tallet. Kirken blev senest gennemgribende renoveret omkring 1870.
Restaurationsarbejdet forventes afsluttet i 2020.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×