Tags: ,

Klima-skovfond er snart en realitet

1

Regeringen lancerede for nylig Danmarks første Klima-skovfond, som skal plante nye skove og bidrage til at nå Danmarks 70-procentsmål i 2020.

Af -

At skoven og dens produkter spiller en vigtig rolle for klimaet og er et uundværligt middel til at nå i mål med at nedbringe vores CO2-udledning, er heldigvis efterhånden ved at være velkendt.

Nu har regeringen præsenteret Danmarks første Klima-skovfond, hvor borgere, virksomheder og fonde får muligheder for at købe CO2-enhederm der støtter den danske klimaindsats. Fonden skal helt konkret plante nye skove og udtage klimabelastende lavbundsjorder.

”Mange danskere og virksomheder vil gerne gøre en forskel for klimaet, og der har manglet en mulighed, som sikrer konkret og troværdig klimakompensation på dansk jord. Med Klima-skovfonden giver vi mulighed for at klimakompensere ved at bidrage til Danmarks 70 procents mål i 2030. Selvfølgelig skal vi først og fremmest alle sammen forsøge at sænke vores CO2-udledning i det omfang, vi kan. Men der hvor det ikke er muligt lige nu, kan man gennem Klima-skovfonden vise, at man er med til at passe godt på klimaet. Det er vigtigt for vores klima og for natur og miljø herhjemme, så vi håber, at mange danskere og virksomheder vil støtte fonden”, siger miljøminister Lea Wermelin.

Forskellige ”pakker” med forskelligt fokus

Skovrejsning i regi af fonden skal sikre en god klimaeffekt og samtidig sikre skove, der er robuste og stabile på lang sigt, og som har synergi til miljø, natur mv. Der vil blandt andet være krav om etablering af skovbryn samt opbygning af stabile og klimarobuste bevoksninger, for eksempel med træartsblandinger, så risiko for stormfald og angreb af sygdomme og skadeinsekter minimeres.

Fonden kan vælge at tilbyde forskellige ”skovrejsningspakker”, herunder pakker med høj fokus på klimaeffekt eller med øget fokus på synergieffekter som for eksempel biodiversitet, vandmiljø, kvælstofeffekter eller friluftsliv.

”Skal vi i mål med vores ambitiøse klimamålsætninger kræver det både, at vi tager ny teknologi i brug, men også at vi kigger på de muligheder, som vi har ved hånden lige nu. Her er skovrejsning og udtagning af lavbundsjorder simple værktøjer, som alligevel kan gøre en forskel, mens vi omstiller både samfundet og vores vaner i en grønnere retning”, siger Socialdemokratiets klimaordfører Anne Paulin.

Alle kan bidrage

Klima-skovfonden, der er en del af sidste års finanslov, skal beregne, opgøre og overvåge klimaeffekten af de støttede projekter.  Effekten skal efterfølgende verificeres af en uafhængig tredjepart. Der stilles en lang række krav til Klima-skovfondens klimaopgørelser, som skal sikre, at fonden kan levere klimaprojekter af allerhøjeste kvalitet.

”Hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål, så skal vi tænke i nye baner, og hele Danmark skal trække i samme retning. Derfor inviterer vi med Klima-skovfonden alle danskere til at bidrage til klimakampen”, siger klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Alle med en interesse i at bidrage til at nå Danmarks klimamål kan købe CO2-enheder og bruge dem i egne klimaregnskaber. Både privatpersoner, virksomheder og offentlige aktører inviteres til at være med og støtte Klimaskovfonden.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Jakob Juul-Naber siger:

    Det lyder gennemtænkt og fornuftigt med en sådan fond, hvor der holdes øje med investeringen. Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil støtte fonden?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×