Klimaændringer gør skovene stressede og sårbare
Verdens samlede skovareal falder, men heldigvis i mindre og mindre omfang som årene går. Til gengæld bliver skovene stadigt mere sårbare over for konsekvenser af klimaforandringer, rapporterer FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) og efterspørger flere innovative løsninger.
Hvert andet år udgiver FAO en grundig rapport – The State of the World’s Forests (SOFO) – som gør rede for tilstanden i verdens skove.
I 2024 sætter rapporten især fokus på de konsekvenser, klimaforandringerne forårsager. Hyppigere skovbrande og flere angreb fra skadedyr er blandt de kvaler, skovene i højere grad end tidligere er i risiko for at blive udsat for, og rapporten præsenterer derfor også et overblik over forskellige innovative tiltag, der kan bidrage til at bevare og udvikle skovene.
Skovbrande, skadedyr og et stigende behov for træ
Skove dækker omkring 4,1 milliarder hektar, svarende til 31 procent, af jordens landoverflade (2020-tal, som FAO’s seneste tal stammer fra).
Og selvom verden stadig mister skov, er det på et betydeligt mindre plan end tidligere, viser rapporten. Ændringer i skovarealet afhænger af to faktorer, nemlig skovrydning på den ene side og udvidelse af skove på den anden. Det globale nettotab – forskellen mellem skovrydning og skovudvidelse – var årligt på cirka 7,8 millioner hektar mellem 1990 og 2000 og 5,2 millioner hektar i årene 2000-2010, mens tallet var faldet til 4,7 millioner i det seneste hele årti, altså fra 2010 til 2020.
Blandt andet på grund af ændringer i klimaet er skovbrande de seneste år blevet både hyppigere og mere voldsomme. Samtidig opstår de i stigende grad steder, som ikke tidligere har været ramt af brande. Det betyder en yderligere forøgelse i verdens CO2-udslip, når skovene brænder oftere og i større områder end normalt.
Klimaforandringer gør også skovene mere sårbare over for invasive arter, og insekter og sygdomme truer træernes vækst og overlevelse. Flere steder i fx Asien og Nordamerika er store områder af fyrretræer alvorligt skadet efter angreb, skriver FAO.
Ikke desto mindre fortsætter verdens træproduktion med at nå nye højder. Efter en kort nedgang under corona-epidemien er produktionen tilbage på omkring fire milliarder kubikmeter om året.
Alt tyder på at efterspørgslen vil stige yderligere – FAO forudser en vækst på op til 49 procent mellem 2020 og 2050.
Rapporten argumenterer for, at det derfor er essentielt, at skovsektoren udvikler sig i innovative retninger.
“FAO anerkender, at videnskab og innovation er afgørende elementer i at opnå skovbaserede løsninger […] Denne udgave af SOFO vil informere om FAO’s arbejde med at opskalere evidensbaseret innovation i skovbrug,” skriver FAO’s generaldirektør QU Dongyu.
Fem forskellige innovationstyper
Rapporten identificerer fem forskellige innovationstyper, der kan styrke håndteringen af de globale udfordringer, som skovene står midt i: Teknologiske, sociale, politiske, institutionelle og økonomiske.
18 cases fra hele verden giver et glimt af de mange muligheder, der allerede findes, og som er ved at blive afprøvet og implementeret i virkelige omgivelser.
Eksemplerne omhandler blandt andet potentialet i at bruge AI til at facilitere automatiske analyser af data, at udskifte fossil-baserede materialer med træbaserede i byggeriet, politikker rettet mod at engagere kvinder, unge mennesker og oprindelige folk i at udvikle lokalt baserede løsninger, og innovationer i den offentlige og private sektor med henblik på at forøge værdien af eksisterende skove.
Læs FAO’s rapport The State of the World’s Forests 2024
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.