Klimaforandringer kræver forskellige træarter

0

Ny forskning viser, at forskellige træarter tilpasser sig klimaforandringerne på forskellig vis. Det har betydning for, hvilke træer man bør vælge at genplante regnskoven med.

Af -

Klimaforandringerne er her. Verden bliver varmere og mange steder også tørrere. Det gælder også i Rwandas regnskovsområder, hvor et forskerhold har undersøgt, hvordan forskellige træarter tilpasser sig forandringerne – og hvordan man kan tage hensyn til det, når skoven skal genplantes.

Myriam Mujawamariya, som er ph.d.-studerende ved Göteborg Universitet, har skrevet afhandlingen Climate Change Sensitivity of Photosynthesis and Respiration in Tropical Trees, og den viser, hvordan forskellige træarters interne fysiologiske processer – fx fotosyntesen – tilpasses efter et varmere klima. Det kan få betydning for artssammensætningen i skoven og skovens evne til at levere vigtige ydelser til samfundet, fx CO2-binding og biodiversitet.

Pionerarter klarer sig bedst – men…

Klimaksarter, det vil sige arter, som først dominerer sent i en skovs udviklingsforløb, er generelt ikke så gode til at tilpasse sig som pionerarterne, som indfinder sig tidligt i skovudviklingen, og som både vokser hurtigere og kræver mere lys.

Klimaksarter vokser langsommere, men ender til gengæld som betydeligt større træer end pionerarterne. Mange dyr i skovene er afhængige af de generelt større frø og frugter fra klimaksarter. Det er derfor skidt for både klima og biodiversitet, hvis en skov ender med at lagre mindre CO2 og indeholde færre dyre- og plantearter, fordi den udelukkende er bevokset med pionerarter.

Heldigvis peger Mujawamariyas forskning på, at nogle klimaksarter klarer det fint:

“Vores resultater viser, at nogle klimaksarter er direkte uegnede, mens de fleste pionerer, og endda nogle af klimaksarterne, har et godt potentiale til brug selv i et varmere klima,” siger Myriam Mujawamariya.

Kendskab til træarter afgørende

Ud over at være vigtig for verdens klima og biodiversitet har forskningsresultaterne også mere praktisk betydning i det land, hvor undersøgelserne udføres: Rwanda.

Landets største miljøproblem er erosion, og der gøres en indsats for at plante flere træer. Målet er at øge brugen af ​​hjemmehørende træarter, og derfor er viden om disse arters klimafølsomhed vigtig.

Ved at vælge egnede træarter er Rwanda bedre rustet til at håndtere klimaforandringerne og øge bæredygtigheden i ​​alle de ting, som træ og skove leverer: Jordstabilisering, klimaregulering, biodiversitet, bioenergi og en mangfoldighed af forskellige produkter.

Se video om forskningsprojektet her:

Kilde: forskning.se

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×