Knælerrejens skelet giver inspiration til trætænder

0

Ved brug af nanocellulose fra birketræer har et finsk forskningshold efterlignet knælerrejens styrke til at skabe et nyt, stærkt materiale, der blandt andet kan bruges til tandimplantater.

Af -

Tandimplantater af lettere og stærkere kvalitet end de traditionelle, keramiske af slagsen, er resultatet af ny, finsk forskning med birkecellulose. Det nye biomateriale er lavet af nanocellulose fra birketræer og to slags genmodificerede proteiner. Cellulose er et af træs hovedbestanddele og er det stof, der giver træ struktur og trækstyrke. Her er det med til at skabe et nyt, stærkt materiale.

Med inspiration fra evolution

Dr. Pezhman Mohammadi holder tandimplantatet af nanocellulose fra birketræer. Foto: VTT

I sammensætningen af birkenanocellulosen og proteinerne har forskerne fundet inspiration hos et af naturens evolutionære mesterværker: knælerrejen.

”Disse fascinerende rejer er en af naturens mest dødbringende dræbermaskiner. I forhold til deres lille størrelse har de det stærkeste slag i dyreriget. De smadrer deres bytte ved at kaste deres hammerlignende hale med en hastighed og kraft, der er større end riffelkugler, der bliver skudt på nært hold,” fortæller Dr. Pezhman Mohammadi, en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Lovende resultater

Sammen med et forskerhold fra VTT, Finlands Tekniske Forskningscenter, har Dr. Mohammadi ladet sig inspirere af knælerrejens stærke skelet i udarbejdelsen af det nye materiale, som altså indeholder nanocellulose fra birketræer.

I forskningsprojektet er det nye materiale brugt til tandimplantater, der efterligner strukturen i ​​menneskelige tænder, men der er mange potentielle anvendelsesmuligheder: Sportsudstyr, elektronik og eksoskeletter til fly og panserudstyr er blandt eksemplerne.

Inden det rejeinspirerede materiale når så langt, at ordet “trækrone” får en helt ny dagligdags betydning, skal der dog udvikles yderligere i forhold til både processer og skalerbarhed.

 

 

Forskning viser, at nanocellulose fra træ kan bruges til mange forskellige ting. Læs f.eks. om et klimasmart engangsprodukt af nanocellulose eller nanocellulose i medicin.

 

Kilde: VTT og bioeconomy

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×