Køb bare eksotisk træ til hjemmet

0

Af -

Køb bare eksotisk træ til hjemmet

Alt træ afgiver kemiske dampe, men lige som de fleste andre træarter afgiver det undersøgte eksotisk træ det kun i små mængder. I stedet kan overfladebehandling være et problem for indeklimaet.

Miljøstyrelsen har undersøgt om eksotiske træarter som teak, jatoba, ramin, gummitræ udsender kemiske dampe, som kan være skadelige for mennesker. Og resultatet er opmuntrende. Man kan trygt købe et spisebord af fx gummitræ, teak eller amerikansk kirsebær.

Lav afgasning fra de undersøgte træarter

– Der vil ikke være nogen sundhedsproblemer forbundet med træarterne, for de afgiver kun meget små mængder kemiske stoffer. Gummitræ afgiver en smule mere end de andre, som er undersøgt, men det er sandsynligvis fra overfladebehandlingen, og mængderne er stadig så små, at der ikke er en sundhedsrisiko. Hos særligt følsomme personer kan der dog være en mulighed for overfølsomhedsreaktioner fx når de rører ved træet i længere tid, som det typisk kan ske ved et spisebord, siger Lise Emmy Møller fra Miljøstyrelsen Kemikalier.

Undersøgelsen viser, at de undersøgte ubehandlede eksotiske træarter har samme lave afgasning som ubehandlet eg, bøg og ask, som Miljøstyrelsen tidligere har undersøgt.

Skal træet være råt eller overfladebehandlet?

De mange træarter er blevet undersøgt, fordi alt træ ånder og afgiver små mængder af kemiske stoffer i form af gasser. Og selvom der er tale om små mængder, kan de have betydning for indeklimaet. Især ved store træflader som gulve, lofter, skabe og reoler. En overfladebehandling kan mindske afgivelsen af kemiske stoffer, men medfører til gengæld, at der afgives andre stoffer.

I asiatiske lande benyttes i vid udstrækning syrehærdende lak, som afgiver formaldehyd. Lakerede produkter fra Asien vil ofte være behandlede med denne type lak. Formaldehyd kan give kløe eller udslæt, når man rører ved møblerne.

Luft altid ud

– Det er altid en god ide at overveje sit valg af træsorter og overfladebehandling, når man køber træ til sit hjem. Og man bør lufte ekstra godt ud, når man har købt nye træprodukter. Og produkter af tropisk træ, der er beregnet til udendørs brug som fx dækstole eller bænke bør ikke anvendes indendørs, siger Lise Emmy Møller.

Undersøgelsen ændrer ikke på, at Miljøstyrelsen anbefaler, at man køber tropisk træ, som tager hensyn til miljøet. Der er udarbejdet en indkøbsvejledning om tropisk træ, som kan findes på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside.

Du kan læse hele rapporten “Afgivelse af kemiske stoffer fra produkter af eksotisk træ” på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan du også læse den undersøgelse der er gennemført om de nordiske træarter.

Kilde MiljøNyt.dk nr.13 2004 (redigeret af Træ Er Miljø).

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×