Kortlægning af værdifulde Københavnske træer

0

Af -

Gamle træer fascinerer

I Jerusalem står et levende oliventræ som allerede var plantet på Jesus’ tid, i USA står træer som ”var med” under borgerkrigen. Mennesker fascineres over at levende vækster kan have så lang levetid at de har overværet historiske begivenheder så langt tilbage som vi næsten ikke kan forestille os.

Kortlægning af værdifulde købehavnske træer

Hvis de danske byer ikke havde deres mange træer i parker og ved vejene, ville oplevelsen af byen blive en helt anden.

For at undgå at værdifulde træer beskadiges eller fældes ved en fejl, fordi man ikke kender deres betydning, har Københavns Kommune, Vej & Park iværksat en kortlægning af byens sjældne, historiske eller på andre måder bemærkelsesværdige træer.

Gamle og sjældne træer i København

I København er der både nyplantede og gamle træer. Nogle af de gamle træer har en  kulturhistorisk betydning mens andre er sjældne botaniske arter. De fleste af de værdifulde træer finder man i byens parker og kirkegårde. Indtil nu har arbejdsgruppen registreret 170 træer, men der kommer løbende flere til.

Blandt de mere eller mindre sjældne arter, hvoraf de fleste stammer fra Arboretet i Hørshom, kan nævnes mammuttræ, vandgran og ellebladet birk.

Morbærtræ fra Christian IVs tid

Morbærtræet ved det Kgl. Bibliotek er et eksempel på et gammelt historisk træ. Træet stammer tilbage fra Christian IVs tid, hvor det overværede store skibe som lagde til ved havnen på holmen. Måske er træet plantet af en sømand som bragte det hjem fra asien hvor morbærtræer dengang blev brugt til at opdrætte silkeorme.

Gavetræer og hæderstræer

“Træer som kommunen har modtaget i gave, eller som er udnævnt som hæderstræer for borgmestre eller andre betydningsfulde personer er også med i opgørelsen” fortæller Ulrik Vinther Kristensen, som er en del af arbejdsgruppen der arbejder med registreringen. “Af gaver kan nævnes de 200 japanske kirsebær-træer som en Japansk bagermester forening donerede i forbindelse med HC. Andersen jubilæet”.

“De 71 træer som i 2005 blev plantet af firmaer, foreninger og private i forbindelse med ”Giv Træer”-kampagnen er naturligvis også registrerede”.

Viden om træerne kan gå tabt

I takt med at kommunens mandskab naturligt udskiftes, risikerer man at meget af den viden som findes om træerne går tabt. Derfor er kommunen i fuld gang med at kortlægge samtlige værdifulde træer i byen.

Kortlægningen forgår ved at man taler med gamle medarbejdere og graver ned i gamle tegninger journaler, som er gemt i arkiverne på Københavns Rådhus.

Kortlægningen skal beskytte træerne

Kortlægningen giver kommunen et nyttigt værktøj til at passe på de vigtigste af træerne i fremtiden. I en storby i hastig udvikling, kan det let hænde at nogen fik ønske om at fælde, beskære, eller på anden vis ødelægge træer af ren uvidenhed.

Information om træerne kommer på nettet og som folder

Udover at bruge viden om træerne i byplanlægningen, er det meningen at resultatet af kortlægningen bliver lagt på kommunens hjemmeside i løbet af efteråret. Måske bliver der også lavet en folder, så interesserede kan tage en ”dendrohistorisk” byvandring.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×