Kulturskat reddet af træ

0

Historisk svømmebad renoveret med præfabrikerede træelementer i en kombination af traditionelt design og moderne byggeri.

Af -

Tags:

Kaifu-Bad er Hamborgs ældste svømmebad fra 1895 med inden- og udendørs bassiner, sauna og afslapningsområder. Den fredede kulturskat var lukket i mange år, fordi der var fare for, at taget ville styrte sammen.

Da det smukke kompleks skulle renoveres i 2014, havde arkitekterne flere udfordringer: Respekten for det fredede design, konstruktionen skulle kunne tåle saltvand og høj fugtighed samtidig med, at den skulle overholde moderne standarder for bæredygtighed. Da alle disse krav ikke kunne opfyldes med konventionelle midler eller stålkonstruktioner, blev løsningen præfabrikerede træelementer.

Kaifu-Bad, Hamborg

Kaifu-Bad er Hamborgs ældste svømmebad fra 1895. Badet var i en længere periode lukket pga manglende vedligehold. Foto: Metsä Wood

Træ ruster ikke

Som en del af renoveringsprojektet blev et af bassinerne omdannet til et unikt saltvandsbad, hvilket lyder enkelt, men er en stor udfordring for arkitekter, fortæller en af arkitekterne bag det store renoveringsprojekt Manfred Voss fra Markovic Ronai Voss Architekten; MRLV, i Hamborg.

“Saltvand har et saltindhold på 6 %, hvilket er godt for mennesker, men dårligt for stål. Saltet betyder nemlig, at stål er meget udsat for korrosion. Derfor vidste vi fra begyndelsen, at en standardløsning ikke var vejen frem,” fortæller han.

De gamle tagspær skulle derfor udskiftes med en konstruktion, der ikke indeholdt stål. Da træ er det eneste materiale, der både kan tåle store temperaturudsving og den korroderende effekt, der opstår ved kombinationen af høj fugtighed, salt- og klorvand, faldt valget faldt på træ som det primære materiale.

“Vi fandt ud af, at vi opnåede den mest effektive løsning ved at bruge industrielt fremstillede og formstabile tagspær af træ. Det lykkedes os også at udvikle et formålsspecifikt design, der opfyldte både de statiske og økonomiske krav,” forklarer Manfred Voss og fortæller, at hele renoveringen blev gennemført uden metalsamlinger.

Træ sparer tid og penge med præfabrikation

Renoveringen af en så kompliceret konstruktion som taget i Kaifu-Badet ved hjælp af konstruerede træprodukter, præfabrikerede elementer af træ og et meget stort antal metalløse samlinger var en helt ny metode, der ud over muligheden for at bibeholde den særlige konstruktion også viste sig at økonomisk fordelagtigt. De præfabrikerede elementer, som var klar til at montere på stedet, gav nemlig betydelige besparelser i konstruktionstid og det kunne opveje de ekstra omkostninger der var ved den udfordrende konstruktion og fugtsikring.

Kilde:

  • Metsä Wood

    Saving a historical bath with Kerto® LVL

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Colosseum lavet af træ

Hvis stål og beton kan klare det, så kan træ også.

Empire State Building redesignet i træ

Historisk bygning gentegnet i træ.

Læs mere

Nybygget trækirke i Köln

Ny trækirke i Köln viser at træ er både innovativt og effektivt.

Læs mere

Politigård udvides med karakteristisk træbyggeri

Karakteristisk træbyggeri kombinerer nyt og gammelt.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×