Kun bæredygtigt træ til staten

0

Ny offentlig indkøbspolitik kræver bæredygtigt træ

Departementer, direktorater og ministeriernes styrelser skal fremover benytte sig af bæredygtigt træ, når der skal nye vinduer i facaderne, eller hvis der skal nye plankegulve på kontorerne. Det er resultatet af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

“Fremover vil det være et krav, at når vi køber kontormøbler og kopipapir, eller vi bygger nye huse og restaurerer gamle bygninger, så skal trægulve, tryksager og vinduer være lavet af bæredygtigt træ. Det er vigtigt for skovenes overlevelse samt for de mange mennesker, som lever af skovene”, siger miljøminister Ida Auken.

 

Dansk bøgeskov

Det bliver nu et bindende krav til statens indkøbere, at træ til blandt andet byggeri, møbler og papir skal stamme fra bæredygtige skove. Det sker som led i regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb (Foto: Træ Er Miljø)

 

I dag stilles der krav om bæredygtighed i cirka 25 procent af statens indkøb af træ til byggeri, møbler og papir på baggrund af frivillighed. Fremover skal staten stille krav om, at træbaserede produkter stammer fra dokumenterbart bæredygtigt træ.

Som følge af nye EU-regler, har det siden marts i år været forbudt for alle at sælge ulovligt fældet træ i EU. Men det sikrer ikke nødvendigvis, at træet også er bæredygtigt. Udover at træet er lovligt fældet, tages der i bæredygtig skovdrift hensyn til blandt andet skovenes biodiversitet, miljøbeskyttelse og skovarbejderes arbejdsforhold.

Bæredygtig skovdrift vinder frem

Med et større fokus på indkøb af bæredygtige træprodukter fra staten forventes flere virksomheder at omstille sig til bæredygtig træindkøb- og produktion.

“Den frivillige ordning var en fin rettesnor, men nu går vi foran i staten og sætter mere fart på at sikre indkøb af bæredygtigt træ. Det vil få flere og flere virksomheder til at begynde at tænke over at have bæredygtige produkter og varer på hylderne, for staten er en stor kunde. Men vi giver selvfølgelig alle en chance for at nå at være med – derfor gennemfører vi kravene løbende over de næste tre år”, siger Ida Auken.

Energitræ såsom brænde, flis og træpiller er ikke en del af aftalen. Den frivillige vejledning vil stadig være i spil for kommuner, regioner og andre offentlige institutioner, der ikke er underlagt den bindende aftale.

Certificeringsordninger roser ny politik

Den nye indkøbspolitik får ros fra både PEFC og FSC, som begge har arbejdet for at staten skulle indføre bindende krav til statens indkøb af træ.

Fra begge certificeringsorganer vurderes det, at regeringens nye tiltag vil få den generelle efterspørgsl på certificerede produkter til at stige og at det vil få flere virksomheder, der måske har holdt sig tilbage pga. utilstrækkelig efterspørgsel på certificerede varer, til at lade sig certificere.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×