Kvinder vil have træ i fundamentet

2

Svenske Villazero skal vise vejen for CO2-neutralt byggeri, mere bæredygtighed og øget ligestilling i byggebranchen. Villaen er bygget af kvinder og består mestendels af biobaseret materiale – selv fundamentet er af træ, fortæller parterne bag til Træ.dk.

Af

En CO2-neutral villa med træfundament i stedet for beton? Det er ved at blive virkelighed i Borlänge, Sverige, hvor parcelhuset Villazero er under opførelse.

Villazero er hovedsageligt bygget af træ og er designet til at opfylde den såkaldte NollCO2-certificering i henhold til Sweden Green Building Council (SGBC) og Svanemærket.

VillaZero – vejen frem for byggeriet?

I stedet for betonfundament bruges træfundament for at mindske klimabelastningen, og samme tankegang ligger bag den organiske isolering og trætaget.

Men det er ikke kun bæredygtighed, projektet har som fokusområde. Huset er bygget af et byggehold bestående udelukkende af kvinder for at gøre opmærksom på ligestilling mellem kønnene i byggebranchen.

Ved at have et kvindeligt byggeteam håber parterne bag projektet at kunne skabe rollemodeller, så flere kvinder får lyst til at søge ind i byggebranchen.

Når villaen er færdig i januar 2022, flytter en privatperson ind, men projektet stopper ikke ved indflytningen. Rundt i huset er placeret en mængde sensorer for at måle blandt andet fugt i løbet af husets drift. Disse målinger vil blive brugt til efterfølgende at evaluere materialevalg og byggemetode.

Hvilke former for træ bliver brugt til byggeprojektet? Og hvor kommer træet fra?

”Mange dele og produkter i Villazero er lavet af træ, alt fra gulve og skodder til fundamenter og lofter, hvorfor der også bruges mange forskellige træarter. Hele huset er svanemærket, og at hente træ fra ansvarligt skovbrug har været meget vigtigt gennem hele projektet. Træet, som vores leverandører bruger, er FSC-mærket, kvalitetssikret og helst hentet fra lokalområdet”, fortæller projektleder for Villazero Helena Tallberg, Fiskarhedenvillan.

Hvilke overvejelser har I om at bruge træ i stedet for beton som fundament? Hvordan kan det lade sig gøre?

”Et konventionelt betonfundament har et højt CO2-aftryk. Vi har ønsket at få det så meget ned som muligt og har derfor valgt at bygge med et træfundament. Basen er en massiv træbund med EPS (ekspanderet polystyren – en celleplast, der består af 98 procent luft og to procent polystyren. Kilde: Plastindustrien. -red.)”, forklarer bygningskonstruktør Anders Berggren fra Structor Building Technology Dalarna og fortsætter:

”Mængden af ​​isolering har betydning både for fugten og for CO2-belastningen. Her har vi valgt at bruge en beskyttende membran, der er limet til elementerne. Den er vandafvisende men diffusionsåben og bliver siddende tilbage. Leveringsfugten for fundamentet er meget vigtigt, da marginalerne er små, når man bygger med træfundament. Vi kommer til at lave en del fugtmålinger i dette projekt, både af fundamentet og af vægge og lofter. Det er flerårige målinger, som vil give os en masse viden.”

Du kan se Anders Berggren fortælle om byggeriet her:

Har I et estimat på, hvor stor CO2-besparelsen er, sammenlignet med hvis det havde været bygget med standardbyggematerialer?

”Når en bygning skal certificeres efter NollCO2, udarbejder SGBC en referenceværdi eller baseline, som de har valgt at kalde det, og en grænseværdi for den pågældende bygning. Den klimabelastning, der bliver beregnet i certificeringen for NollCO2, refererer til drivhusgasser og måles i enheden CO2-e (kuldioxidækvivalenter).

Baseline er en værdi for klimapåvirkning fra en gennemsnitlig bygning af samme type, størrelse og geometri som den bygning, man ønsker at certificere. Baseline og grænseværdi fremstilles i to dele: en til bygningsdele over jorden og en til bygningsdele under jorden.

Ud fra baselinen beregnes så en grænseværdi, der udgør 70 % af den klimapåvirkning på alle byggematerialer over jorden, som referencehuset ville have haft. For underjordiske byggematerialer er grænseværdien den samme som baselinen. Den samlede grænseværdi for bygningskomponenter under og over jorden vil herefter være lidt højere end 70 % af den samlede baseline og for VillaZero vil den samlede grænseværdi være cirka 80 % af den samlede baseline.

Alle beregninger for VillaZero er ikke helt færdige endnu, men som det ser ud lige nu, klarer vi grænseværdien trods en væsentlig højere isoleringsgrad end for en standardkonstruktion”, siger Fiskarhedenvillans Erik Jäderbrink, forretningsudvikler med fokus på energi og bæredygtighed.

Se Erik Jäderbrink forklare mere om VillaZeros klimaberegninger her:

Hvilken forskel håber I på, at projektet vil gøre for byggebranchens brug af træ?

Også indenfor er villaen præget af træ.

”Villazero er et læringsprojekt, hvis formål er, at vi skal lære at bygge med så lidt klimapåvirkning som muligt. Ved at beslutte os for at bygge CO2-neutralt håber vi at inspirere branchen til mere bæredygtigt byggeri.

Da vi kontaktede leverandører i starten af ​​projektet og bad om miljødeklarationer, opmuntrede det dem også til at fremstille deklarationer i de tilfælde, hvor de ikke fandtes. Ved at lave dette projekt udfordrer vi også mange andre i branchen til at forbedre for eksempel deres fremstillingsprocesser. Vi vil gerne have, at branchen får øjnene op for, at det er muligt at bygge med bæredygtige metoder.

Projektet handler først og fremmest om, at vi skal blive klogere, og at branchen lærer at bruge mere bæredygtige metoder og materialer. Sidenhen kan vi implementere den læring i vores store produktion,” slutter Helena Tallberg.

Fakta

Villazero er et samarbejde mellem Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter og Structor Byggteknik Dalarna. Huset skal stå færdigt 30. januar 2022. Du kan se en række videoer om byggeriet på fiskarhedenvillan.se

Fotos og illustrationer: Fiskarhedenvillan

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Thorvald Johs Pedersen siger:

    Meget interessant og sjovt at se. Dette er akkurat sådan jeg for flere år siden tænkte på – og skitserede at lave fundament / terrændæk af CLT – stort set 100%. Men jeg har ikke brugt princippet endnu – men kan hænde jeg gør det snart i mine CLT hus projekter. Men nogle af årsagerne er, at m3 pris for CLT er højere end for beton – men til gengæld er der så også en række andre fordele ved det. Noget andet er, at man kun kan bruge let fundament, hvis der ikke er krav til væltningsforankring af stabiliserende vægge, hvis der er behov for ret meget modholdsvægt. Men har man et hus, hvor ingen af de stabiliserende vægge har behov for væltningsforankring eller kun et lille behov, så kan man udmærket bruge princippet.
    Noget andet er at de ikke kigger på økonomi, det er nogle relativt dyre løsninger bl.a. meget store isoleringstykkelser i vægge og tag. Og denne type fundament / terrændæk kræver også let gulvvarme, der lægges ovenpå terrændækket – noget som typisk er dyrere i materialer og udførelse end at lægge gulvvarmen indstøbt i betonen. Men det er et super initiativ!! 🙂 🙂

  2. Dorte Julie siger:

    Tak for din kommentar, Thorvald – vi synes også, det er super spændende 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum