Længe leve Quercus robur – kongen af britisk løvtræ!
Ved den netop overståede kroning af Kong Charles III af Storbritannien sad den nyslåede konge på en 700 år gammel tronstol lavet af stilkeg, Quercus robur - landets nationaltræ og en af de mest elskede træarter, også herhjemme.
Egentlig ville han have den lavet af bronze.
Men han fortrød og fik i stedet sin nye tronstol lavet af træ, dengang tilbage i 1200-tallet, da engelske Kong Edward havde hapset de skotske kongers særlige indvielsessten – sandstenen med det eventyrklingende navn Stone of Destiny – og ville have den omsluttet af en tronstol.
Den højryggede stol i gotisk stil blev udskåret i stilkeg (Quercus robur) på et tidspunkt mellem år 1297 og 1300 af tømreren Walter af Durham, og den er blevet brugt ved kroningsceremonier i det britiske kongehus lige siden.
Så da Kong Charles III blev kronet som Storbritanniens nye konge i Westminister Abbey den 6. maj 2023, skete det naturligvis også med hans royale bagdel siddende i den 700 år gamle egestol.
Skotternes Stone of Destiny er for længst skilt fra træstolen og vendt hjem til højlandet, men den bliver transporteret til London og indgår i kroningsceremonier, når der en sjældent gang i mellem finder sådan en sted.
Tag et kig ind i Westminster Abbey, og se egetræs-tronstolen i detaljer. Video: Westminister Abbey
Egens træ-kroning sker i maj
Eg er tungt, hårdt og stærkt. Det svinder ikke særligt meget, og det er holdbart, men samtidig nemt at arbejde med.
Det er derfor ikke så mærkeligt, at det er et populært træ og altid er blevet brugt til rigtig mange forskellige ting, lige fra skibe og bygninger til gulve og interiør – og altså også til tronstole!
I de britiske skove vokser 121 millioner egetræer og næsten en million alene i London. Træet er landets nationaltræ og symboliserer styrke og udholdenhed, så det er nok ikke helt i skoven at udråbe egen til kongen af britisk løvtræ.
I år 2000 blev egetræet vel nærmest selv kronet herhjemme; i hvert fald blev den kåret som Danmarks nationaltræ – en titel som bøgen indtil da havde holdt.
Hvordan sådan en ægte trækrone af eg ser ud, kan du gå en tur i skoven netop nu og se: Egetræet springer nemlig ud i den sidste halvdel af maj måned, men er først helt udsprunget omkring 1. juni.
Her kan du se helt tæt på, hvordan det ser ud, når egetræet springer ud:
Herhjemme udgør egen cirka 12 procent af det samlede skovareal og er det mest udbredte løvtræ næstefter bøg.
Kilder: Wikipedia, Woodcentral.com, Westminister Abbey, Danmarks Skovstatistik 2021
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.