“Lagring af kulstof i træer er et af de vigtigste redskaber, vi har i værktøjskassen”

0

Af

Seks skarpe om træ til Rasmus Fensholt, professor og leder af det nye forskningscenter TreeSense – eller Center for Remote Sensing and Deep Learning of Global Tree Resources, som det fulde navn lyder.

1. Vil du med dine egne ord kort fortælle, hvad TreeSense går ud på?

TreeSense handler om at gøre bedre brug af den seneste teknologiske udvikling inden for jordobservationssatellitter og AI for at gøre os klogere på, hvad cocktailen af stadigt voldsommere klimaændringer og ændringer i arealanvendelse betyder for vores globale træressourcer.

TreeSense har som ambition at arbejde på global skala, men stadig på et meget detaljeret niveau, hvor vi kan følge udviklingen af enkelte træer.

2. Hvordan startede projektet med forskningscenteret TreeSense?

Ideen bag projektet startede for en del år siden med, at en kollega fra computervidenskab fortalte, at AI havde været meget succesfuldt til brug for analyse af røntgenbilleder indenfor lægevidenskaberne.

Vi tænkte, at tiden var moden til at anvende disse metoder til at hjælpe os med at analysere den voldsomt stigende mængde af spændende information, der bliver indhentet om vores jordklodes tilstand hver eneste dag fra jordobservationssatellitter.

3. Hvorfor er det vigtigt at kende til træer og deres højde, biomasse, kulstoflagre og arter verden over?

Det er vigtig for at kunne estimere træers antal, størrelse og art i forhold til bedre at kunne udregne, hvor meget kulstof der er bundet i vores globale træressourcer.

4. Hvilken rolle spiller træer og skov i klimaforandringerne?

Lagring af kulstof i træer er en af de vigtigste redskaber, vi har i værktøjskassen, til at reducere den forøgede mængde CO2 i atmosfæren og dermed reducere yderligere temperaturstigninger.

5. Hvad kommer TreeSense til at kunne forske i, hvad angår anvendelsen af træer?

TreeSense kommer blandt andet til at have fokus på at forstå effekten af træressourcens betydning for kvaliteten af fødevareindtaget i det globale syd.

6. Hvilken forskel håber du, at TreeSense kan gøre for vores viden om verdens træressourcer?

Jeg håber, at vores forskning kan skabe større klarhed over, hvilken effekt overudnyttelse og klimaændringer har på vores globale træressourcer – men også, at vi kan skabe fundamentet for bedre at kunne vurdere, om skovgenopretningsprojekter har den ønskede effekt.

 

Læs også: Nye metoder til overvågning af jordens træer

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum