Lav præfabrikerede træhuse

2

Teknologisk anbefaler industrien af lave præfabrikerede træhuse efter de nyeste teknikker inden for bygge- og produktmodulering. Det giver helt nye muligheder for at skabe individuelle træhuse med høj arkitektonisk værdi baseret på standardmoduler og industrielle processer.

Af

Lav præfabrikerede træhuse

Der er stigende efterspørgsel på træhuse både i Danmark og i resten af Europa. I Danmark har træhuse erobret store markedsandele indenfor parcelhusbyggeriet. Samtidig har der været en markant efterspørgsel efter sommerhuse i træ og flere etageejendomme opføres som træbyggeri.

 

LAV PRÆFABRIKEREDE TRÆHUSE

Fælleshuset i andelsboligsamfundet Hjortshøj er et eksempel på et træhus med stor arkitektonisk værdi. Huset er bygget af massivtræ.

Med den stigende efterspørgsel er antallet af udbydere også vokset, så der i dag er omkring 80 træhusudbydere på det danske marked. En del af disse er udenlandske aktører – fortrinsvis fra Sverige.

Fordele ved præfabrikation

Teknologisk Institut anbefaler at de danske producenter gør sig konkurrencedygtige ved at producere præfabrikerede huse.

De træhusproducenter, som er på markedet, tilbyder enten deres huse som præfabrikerede systemer fremstillet på fabrik eller som byggesæt udelukkende tilpasset på byggepladsen. Sammenlignet med ”på stedet byggeri” har præfabrikerede systemer store fordele i højt industrialiserede lande som Danmark:

 • Kort og mere rationel produktionstid
 • Bedre kvalitetskontrol
 • Byggeperioden er mindre påvirket af vejret
 • Mindre sårbar over for manglende arbejdskraft
 • Bedre til præfabrikation sammenlignet med andre materialer

Typehuse er ikke kedelige

Præfabrikation forbindes ofte med kedelige typehuse og manglende fleksibilitet. De nyeste teknikker inden for bygge- og produktmodulering giver imidlertid helt nye muligheder for at skabe individuelle træhuse med høj arkitektonisk værdi baseret på standardmoduler og industrielle processer.

Lav vægt giver fordel

Træ er særdeles velegnet til præfabrikation, primært fordi det er et meget fleksibelt materiale ved anvendelse og fremstilling, men også fordi den lave vægt giver mulighed for transport af større bygningsdele.

 

Anneberghus, et svensk typehus.

Anneberghus, et svensk typehus.

For at udnytte træets fleksibilitet optimalt er det vigtigt, at produktion af præfabrikerede træhuse kan opfylde de efterspurgte krav. Hvis træhusproducenterne skal spille med på et fremtidigt marked, må de altså kunne leve op til eksempelvis arkitekternes ønske om produktion af specielle konceptideer. Netop ved at tilpasse produktionen, så den kan omstilles, må det forventes, at producenterne kan opnå øgede markedsandele. Svaret er modulariserede byggesystemer og produktmodeller

Læs mere:

2 kommentarer

 1. Hans Gottlieb siger:

  Kære Træ.dk
  Jeg skal have bygget et træhus i min have på Østerbro. Huset skal være 40-45 kvm og indeholde et badeværelse, ved I hvem, som kunne udføre sådan en opgave?

  Mvh Hans Gottlieb

 2. Dorte Skovgård siger:

  Hej Hans Gottlieb. Kontakt evt. EVD. De bygger åndbare huse af træ.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.