Tags:

Lignin fra træ bliver til billige kulfibre

0

Af -

For første gang nogensinde er det lykkedes svenske forskere at spinde en kulfibertråd af sulfatlignin. Med lignin, en af hovedbestanddelene i træ, kan produktionen af kulfibre blive betydeligt billigere end med traditionelle metoder. Det skriver den svenske avis Process nordic den 13. juni 2008.

Et svensk forskerhold med Birgit Backlund som projektleder har for nylig offentliggjort resultaterne af to projekter hvor det er lykkes at fremstille kulfibre af lignin. Resultaterne ar fremkommet i projektet Cluster Biorefinery og EU-projektet Wacheup.

Rulle med kulfibretråd

Kulfibre lavet af lignin. Foto: STFI-Packforsk.

Træet erstatter petroleum

Kulfibre er et stærkt og let materiale der hyppigt bruges i bl.a. bil-og flyindustrien. Materialet bruges også i sportsudstyr som f.eks. cykler og tennisketsjere, hvor der stilles krav om lethed og styrke.

Kulfibre er traditionelt et dyrt materiale at fremstille, idet det bliver lavet af den dyre petroleumsbaserede råvare polyakrylnitril.

”Råvaren til kulfibre udgør normalt halvdelen af produktionsprisen. Men med billig tilgang til lignin skulle markedet for kulfibre kunne øges væsentligt og samtidig til en lavere pris” siger Birgit Backlund til Processnet.se.

Kvaliteten skal sikres

Den store udfordring ligger nu i, at få en produktion med tilstrækkelig høj kvalitet på den ligninbaserede kulfiber.

” Vi kommer sikkert til at kunne forhøje kvaliteten på kulfibren, men dette er et højrisikoprojekt. Vi er bare kommet et lille stykke på vejen, men har nu skaffet eget spinneudstyr og skal fortsætte projektet i år 2008 og frem” forklarer Birgit Backlund.

En anden del af projektet har været at fremstille aktivt kul af lignin som råvare. ”Vi har fået interessante resultater i vores forsøg. Her er det forholdsvis let at producere aktivt kul med lige så god kvalitet som hos de kommercielle produkter”, siger Birgit Backlund.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×