Ny bog: Klimaskoven

2

Klimaet hjælpes bedst ved at fælde træer, skriver en række erfarne folk fra skovbranchen i bogen ”Klimaskoven – et effektivt redskab til håndtering af CO2-problemet”.

Af -

Der skal etableres mere skov, som skal drives mere intensivt, så der kan fældes endnu mere træ i de danske skove i fremtiden.

Dét er budskabet fra en gruppe af forskere og praktikere fra skovbruget, som i en ny bog forsøger at gøre op med myten om, at det er bedst for klimaet at lade træer stå i skoven uden at fælde og bruge dem. Med aktivt skovbrug og såkaldte klimaskove kan vi opnå 30 % reduktion af den årlige danske netto-CO2-udledning, skriver de i bogen. Det forudsætter dog en fordobling af det nutidige skovareal, så det kommer til at udgøre en fjerdedel af det samlede landareal. Giver vi skovene en smule mere plads, så de fylder lidt over en tredjedel af landarealet, så kan vi reducere CO2-udledningen med hele 50 %, påpeger forfatterne.

“Øget produktion af træ er den bedste og mest effektive måde, vi kan gøre noget for klimaet. Aktivt skovbrug er det mest virkningsfulde værktøj, vi har til rådighed”, siger skovrider Esben Møller Madsen, som er en af kræfterne bag bogen og har 40 års erfaring i aktivt skovbrug både i udlandet og herhjemme.

Han tilføjer, at debatten om træ hidtil har været præget af følelser og politiske holdninger fremfor fakta, konkret viden og forståelse for, hvordan aktiv skovdrift kan være med til at løse de alvorlige problemer med klimaet.

Træ kan erstatte fossile brændsler

Ifølge forfatterne skal klimaudfordringer og reduktion af CO2-belastning håndteres gennem udvikling af klimaskove – bæredygtige skove med en høj tilvækst, der giver både variation og kontinuitet i naturen. Det giver nemlig både en høj binding af CO2 og mange levesteder, som sikrer biodiversiteten.

Træs vigtigste klimaegenskab er, at det kan erstatte en række materialer, som kræver store mængder fossilt brændsel i deres fremstilling og forarbejdning . Ved at erstatte (substituere) disse energislugende materialer med træ eller træbaserede produkter, reduceres CO2-udledningen markant.

Men træs gode hjælp til et bedre klima stopper ikke her: I fremtiden vil træ også kunne fungere som grundmateriale i alt fra modetøj og babybleer til glas- og plastprodukter, forudser forfatterne. Der er derfor et stort udviklingspotentiale i træ, som klimaskovene kan være med til at forløse.

 

Klimaskoven – et effektivt redskab til håndtering af CO2-problemet

  • Forfatter: Palle Madsen, Anders Tærø Nielsen, Per Hilbert og Esben Møller Madsen
  • Beskrivelse: Bogen handler om, hvordan træ og træprodukter spiller en afgørende rolle i at afhjælpe klimaforandringerne. Der skal etableres flere klimaskov, som skal drives mere intensivt, så der kan fældes endnu mere træ i de danske skove i fremtiden.
  • Sprog: Dansk
  • Salg: Købes hos boghandleren fra 30. september 2019 til kr. 189,-  eller downloades gratis her

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Dann Handberg siger:

    Hvor kan bogen, klimaskoven købes?

  2. Træ.dk siger:

    Hej Dann. Du kan downloade den via linket her i artiklen, og ellers kan du købe den hos boghandleren.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×