Mad med gran
Grantræer bliver oftest anvendt til tømmer, papir og juletræer. Men gran kan også bruges i køkkenet som krydderi og smagsgiver. Denne kogebog viser hvordan.
Gran på tallerknen
Mad med gran er en kogebog, der skal give inspiration til at trække grantræet helt ind i køkkenet og ned på tallerkenerne. Bogen er skrevet af makkerparret Julie Swane og Johanne Bjørndahl, som også står bag projektet ’Nature Foods’, hvor der holdes sanketure og undervises i madlavning med vilde, spiselige planter.
Friske skud
’Mad med gran’ beskriver mange forskellige former for mad, hvor gran kan indgå. Oftest er det friske, nyudsprungne skud i maj-juni, som opskrifterne bygger på, men også efterårets kraftige nåle kan bruges.
Bogen indledes med at fortælle, hvordan man indsamler grene, hvornår sæsonen er – og hvor man må, og ikke må, samle planter i naturen.
Flotte billeder illustrerer de varierede opskrifter, og nærbilleder af ingredienserne giver alle en chance for at finde de rette nåle og friske skud i skoven.
Bogen indeholder opskrifter fra limonade, te og sirup, til de mere krævende, som bearnaise-sovs, granmarineret svinemørbrad og lækre desserter. Bogen fortæller også, hvordan smagen af gran kan bevares ved at sylte de friske granskud, lave sirup, olie, gelé og snaps.
Bogen er udgivet ved Forlaget Vingefang, hvor du også kan få fingrene i Plantefarver.
4 kommentarer
Kan i hjælpe med en gamle dokumentation/ kilde, at gran og grankogler blev brugt til madlavning? Hvis i kender til kilde især til nobilisgran, vil det være perfekt.
Kilden skal gerne være ældre end 1997.
På forhånd tak!
Jeg kan ikke finde en godkendelse af brugen af gran i fødevarer til erhvervsmæssigt brug. Kun Douglasgran er opskrevet på fødevarerstyrelsens liste over “vilde spiselige planter”. Kan I hjælpe med dette?
De bedste hilsner Ida Binder
Kan man få gran ekstrakt eller som krydderi jeg vil prøve at lave julesmåkager med gransmag
Også jeg har været på jagt efter reglerne for erhvervsmæssig anvendelse af granskud til fødevarer – jeg vil bruge dem i øl, og kan ikke ‘flyve under radaren’ hos min nuværende arbejdsgiver. Jeg er derfor interesseret i at høre, om nogen kender til kommercielle fødevare-produkter med granskud (eller ekstrakt, sirup, mv.)?