Mærkning af emballagetræ
Når træemballage skal bruges til eksport kræver det et plantesundhedscertifikat som udstedes af Plantedirektoratet og Plantedirektoratet udstedte sidste år næsten 50% flere plantesundhedscertifikater end året før.
Kina stiller krav
Normalt følger certifikaterne levende planter, der skal eksporteres. Men fra slutningen af 2002 indførte Kina et krav om, at importeret træemballage skal forsynes med et certifikat. Det betød en stor udfordring både for Plantedirektoratet, eksporterhvervene og emballageproducenter, som dog løste problemerne i tæt samarbejde.
Kina ønskede med sit krav at forhindre uønskede skadegørere i at komme ind i landet sammen med ubehandlet træ. Træet kan huse skadelige svampesygdomme, rundorme og insekter. Disse skadegørere kan sprede sig til levende træer, i de lande, som emballagen passerer eller ender i.
International standard
FAO’s Internationale Plantebeskyttelseskonvention vedtog i 2002 en international standard for, hvordan emballagetræ skal behandles for at hindre spredning af skadegørere.
Behandlingen består i opvarmning eller gasning, som dræber skadegørerne. Korrekt behandlet træemballage kan mærkes med et internationalt mærke – og bliver med dette mærke accepteret ved alle grænser uden et plantesundhedscertifikat. En lang række lande, også EU, vil i løbet af 2005 indføre krav om, at emballagetræ skal være mærket efter standarden for at kunne komme ind over grænserne. Også Kina har varslet at ville gøre det samme.
Plantedirektoratet etablerede i 2003 en frivillig certificeringsordning for danske virksomheder, der ønsker at behandle og mærke deres emballagetræ efter den internationale standard. Foreløbig har et halvt hundrede virksomheder tilsluttet sig. Dermed er muligheden for en fortsat dansk eksport af varer i træemballage sikret .
Læs mere om mærkning af træemballage: Træemballage (emballage og trævarer)
Læs mere:
- Nye krav til emballagetræ ved import
- Små dyr giver store problemer