Magnetisk nanopapir stærkere end stål

0

Svenske forskere har udviklet en ny type magnetisk papir der er stærkere end stål. Papiret kan anvendes i alt fra pengesedler til skudsikre veste.

Af -

Tags:

Nanopapir er papir hvor fibrene er bare en tusindedel så store som de træfibre som anvendes i normalt papir. Det gør papiret super stærkt, let og bøjeligt.

Vi har tidligere fortalt om den svenske opfindelse af det superstærke nanopapir, der er i gang med at revolutionere anvendelsesområderne for papir.

Nu er svenskerne gået et skridt videre. De har nemlig udviklet det magnetiske nanopapir, der løfter papirets anvendelsesmuligheder endnu højere op.

Magnetiske egenskaber

Den svenske forsker bag opfindelsen, Lars Berglund ved Wallenberg Wood Science Center i Sverige, har nemlig sammen med sit forskerhold fundet ud af, at man kan gøre nanopapiret magnetisk ved at dyppe papiret i magnetiske nanopartikler.

Det giver et materiale med helt nye muligheder.

De magnetiske egenskaber gør at det f.eks. kan bruges til at forhindre forfalskning af pengesedler. Man lægger en magnetisk signatur ind i papiret, cirka som et vandmærke, siger Lars Berglund, til Metro Teknik.

Papiret kan også bruges som partikelfiltre i biler, som slidstærke elementer i højttalere og som beskyttelse mod mobilstråling.

Det har taget forskerne to år at udvikle det magnetiske nanopapir, som kan vise sig at blive et vigtigt aktiv for den svenske papirindustri.

Nordisk papirmasse er dyrere end den man kan få fra Kina og Sydamerika. Derfor er det vigtigt at der satses på højteknologiske produkter for fremtiden, siger Lars Berglund.

Allerede i dit køleskab

Lars Berglund tror at det kommer til at vare 5 år før nanopapiret kommer på markedet. Der er dog en chance for at du allerede i dag har nanofibrene hjemme i dit køleskab.

Fibrene anvendes nemlig allerede i en salatdressing som kan købes i butikkerne. Fibrene bruges til at give dressingen den ønskede konsistens!

Anvendelsesområder

Det kan papiret bruges til:

  • Skudsikre veste: Papiret er så stærkt at det kan konkurrere med det betydeligt dyrere supermateriale kevlar.
  • Implantat: Papiret kan bruges til bløde implantater i menneskekroppen, f.eks. til at erstatte brusk. Da papiret er magnetisk er det let at se om implantatet har den rette placering ved efterkontrol.
  • Sensorer og motorer: Som komponent i små motorer og sensorer kan papirets slidstærke og magnetiske egenskaber komme til nytte.
  • Beskyttelse mod stråling: Papiret giver en bedre beskyttelse end andre letvægtsmaterialer mod f.eks. stråling fra mobiltelefoner.
  • Smarte pengesedler: Da papiret er magnetisk bliver det lettere at give pengesedler en magnetisk signatur der gør det sværere at forfalske sedlen.
  • Partikelfiltre i biler: Papiret kan bortfiltrere meget små metalpartikler fra luften.

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Papiremballagen fortæller når mælken er sur

Papkasser hvori du kan bære næsten hvad som helst og skummende øl i en papkarton.

Finsk forsker i Stockholm vil give papiret egenskaber som brandsikkerhed og vandafvisning. Hun vil skabe emballage der er reaktiv som fx. ændrer farve når mælken er for gammel.

I stedet for at nedbryde fibrene med kemikalier handler det om at bygge egenskaber på cellulosen med hjælp af enzymer.

Når papiret slipper op

Det er surt show når der mangler papir på det lille hus. Det må selv tilhængere af det papirløse samfund erkende. Se den sjove reklame her.

Verdens dyreste papir: 460 mio kr pr. gram

15 millioner svenske kroner for 0,02675 gram eller ca. 460 millioner danske kroner pr. gram - det er ubetinget verdens dyreste papir. Men værdien er hverken skabt af papiret eller af trykket på det ... men af historien bag det.

Fremstilling af papir

Papir er fremstillet af træ. Træ er en fornyelig ressource, som i vores del af verden i høj grad genskabes i takt med at den forbruges. Energiforbruget til fremstilling af papir er delvist baseret på fornybare energikilder. Der er gode muligheder for at genbruge papir ved fremstilling af nye papirprodukter eller til energiproduktion ved forbrænding.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×