Meget mere skov på Danmarks arealer

0

Parterne i Den grønne trepart er nået til enighed om, at 15 procent af landbrugsjorden fremover skal bruges til skov og natur. Aftalen vil betyde markant mere skov herhjemme og er et vigtigt skridt på vejen mod regeringens målsætning om 250.000 hektar ny skov.

Af

Billedet af Danmark som et land med bølgende kornmarker og græssende køer skal fremover korrigeres en anelse – eller, en hel del faktisk. Landets jorde skal fremover bruges på en anden måde, som i højere grad tilgodeser naturen og klimaet. Derfor skal 15 procent af landbrugsjorden skiftes ud med naturområder og skov.

Det står klart, efter at Den grønne trepart har indgået en aftale om massiv omlægning af det danske areal. Aftalen indeholder planer om, at Danmarks skovareal forøges med 40 procent, en forbedring af landets vandområder, og at der skabes markant mere plads til naturen og biodiversiteten.

Skovrejsning er en central del af Danmarks grønne omstilling og bidrager til et bedre klima, rent drikkevand, samt mere og bedre natur og vandmiljø, skriver parterne i Aftale om et grønt Danmark, der er dateret den 24. juni 2024 og lægger linjerne for de næste mange års forvaltning af arealer og fødevare- og landbrugsproduktionen.

“Vi tager i dag et grundlæggende og nødvendigt opgør med den måde, vi anvender det danske areal. Med omlægningen tager vi mere end 15 procent af landbrugsjord ud af drift, så vi kan få meget mere natur i Danmark. Vi giver plads til flere naturnationalparker, markant mere urørt skov, og meget mere beskyttet natur. Vi laver en køreplan for, hvordan alle 109 vandområder får det godt og igangsætter konkrete indsatser for vores vandområder.” siger miljøminister Magnus Heunicke.

22 milliarder kroner til skovrejsning

Det har længe været en del af regeringens målsætning at etablere 250.000 hektar ny skov, og med den nye aftale på plads bliver planerne mere håndfaste.

Parterne er enige om, at regeringen skal arbejde for, at der afsættes cirka 22 mia. kroner til skovrejsning frem mod 2045. Konkret er parterne enige om, at regeringen skal arbejde for, at der etableres en tilskudsmodel for privat skovrejsning.

Skovrejsningen forventes at medføre øget CO2-optag på 0,1 mio. ton i 2030 stigende til 1,7 mio. ton i 2045. Etablering af ordningen vil forudsætte EU-statsstøttegodkendelse.

Udvidelsen af det danske skovareal på 250.000 hektar – heraf 100.000 hektar urørt skov – er på fem gange Falsters størrelse og indebærer mere end en tredobling i forhold til den nuværende årlige skovrejsningsindsats.

Regeringen vil på et senere tidspunkt fremlægge en samlet skovplan, fremgår det af aftaleteksten.

 

Læs aftaleteksten her.

Kilde: Miljøministeriet

 

 

Tags: ,

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum