Meget mere træ på nettet
Meget mere træ på nettet
Den 54 kg tunge Store Danske Encyklopædi har ligget i cyperspace i en betalingsudgave i flere år, men for nylig lancerede Gyldendal sit historiske opslagsværk med 161.000 artikler, gratis og let tilgængeligt på nettet. Dermed blev også viden om træ og skovbrug meget lettere tilgængelig.
Figur 1 Den Store Danske Encyklopædi ligger nu frit tilgængelig på nettet. Dermed er også viden om træ og skovbrug blevet lettere tilgængelig. |
Træ i encyklopædien
Søger man på ordet ”træ”, så vises en liste over 95 artikler der beskriver træ lige fra opbygning, anvendelse, udbredelse og træ i religiøse og mytologiske sammenhænge.
F.eks. kan man læse hvordan ”livets træ” på forskellig vis optræder i den nordiske mytologi og i kristendommen. Livets træ i den nordiske mytologi var verdenstræet Yggdrasil der forbandt jord og himmel. Livets træ, i det gamle testamente, var et træ som gav evigt liv, men som menneskene mistede adgangen til ved at spise æblerne fra kundskabens træ.
Hvis du eksempelvis ikke lige vidste hvad “dendrokronologi” er for noget, kan du nu få eksakt besked om denne spændende, arkæologiske medtode til at datere gammelt træ.
Træarter i encyklopædien
Du kan også få adgang til et stort antal træartsbeskrivelser. Af almindeligt forekommende træarter i Danmark kan blandt andet nævnes: Avnbøg, Birk, Elm, Poppel og Taks.
Skovbrug i encyklopædien
Søger man på ”skovbrug” findes der 100 relaterede artikler. Her kan man f.eks. få en grundig introduktion til både skovdyrkning, skovøkologi og skovpolitik og man kan læse om flere af Danmarks store og små skove.
Encyklopædien er en fantastisk samling af små og store træ- og skovbrugsrelaterede artikler.
Brugerredigeret
Med inspiration fra det brugerstyrede webleksikon Wikipedia skal brugerne af Den Store Danske Encyklopædi selv kunne skrive og redigere i artiklerne. Men til forskel fra Wikipedia, sidder der bag Den Store Danske Encyklopædi 1.100 frivillige eksperter klar til at verificere de brugerredigerede oplysninger og for at sikre troværdigheden.
Overhaler Wikipedia
Med de 161.000 artikler overhaler opslagsværket den danske Wikipedia, som har 104.747 artikler. Det første bind af Den Store Danske Encyklopædi udkom i bogformat i 1994, imens den danske udgave af Wikipedia har eksisteret siden 2002.
Besøg Den Store Danske Encyklopædi på nettet.