Mere træ = mindre stres = mere sundhed

0

Indretning med træ reducerer stres og øger sundheden. Det er konklusionen på et canadisk forskningsprojekt der har undersøgt effekten af synligt træ i indendørs omgivelser.

Af

Bedre sundhed med træ i indretningen

Mange års forskning har vist, at naturen har en positiv effekt på mennesker med stress.

Naturen sænker blodtryk, puls og aggression. Ligeledes styrker naturen menneskers evne til at fokusere og til at koncentrere sig. Også evnen til at udføre kreative opgaver forbedres med natur.

Naturen bruges derfor til behandling af stressramte, som f.eks. i terapihaven Nacadia.

Mere inde end ude

De fleste moderne mennesker opholder sig dog langt mere indendørs end udendørs. F.eks. tilbringer en gennemsnitlig dansker 80-90 % af sin tid inden døre.

For at udnytte de sundhedsmæssige fordele ved naturen, er man derfor nødt til at opholde sig mere udendørs, eller finde en måde at bringe naturen indenfor.

Bring naturen ind

Potteplanter, naturligt sollys og udsigt til naturen fra det byggede miljø kan være en måde at få naturen indenfor. Og det har en positive effekt på sundhed og stress – det er videnskabeligt bevist.

Positiv effekt med synligt træ

Nu er det tilmed bevist at også synligt træ i indretningen har lignende sundhedseffekter.

Det viser i hvert fald resultatet af et forsøg, udført på det canadiske universitet UBC, hvor 119 forsøgspersoner blev undersøgt for stress i rum indrettet med og uden synligt træ.

Kontormoebler af træ

Testrum med synligt træ. Foto: Ph.D. David Fell, University of British Columbia.

Puls og ledningsevne afslører stres

Igennem eksperimentet blev forsøgspersonernes puls og hudens ledningsevne, som er vigtige indikatorer på stress, undersøgt, imens deltagerne udførte en række opgaver med moderat til høj stresspåvirkning.

Efter forsøgspersonerne havde gennemført deres opgaver, fortsatte målingerne, så man kunne se hvor hurtigt de ville komme sig efter den stressende opgave.

Stres og træ

Som indikator på stress brugte man bl.a. hudens ledningsevne. Figuren viser at stressniveauet var lavere både før, under og efter stresspåvirkningen i rummet med synligt træ. Figur: Ph.D. David Fell, University of British Columbia.

Resultat

Forsøget viste at stressniveauet var statistisk lavere i rummet med træ, end i rummet uden træ, både før, under og efter de stressende opgaver.

Forsøget har dermed vist, at tilstedeværelsen af synligt træ i indretningen reducerer stress og de negative sundhedseffekter som stress medfører.

De canadiske forskere konkluderer derfor, at træ kan være med til at skabe sundere indendørs omgivelser.

Tags:

Kilde:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.