Mikrobølger afslører træets inderste egenskaber

0

Af -

På trods af navnet adskiller mikrobølger sig fra almindeligt synligt lys ved at svinge med længere bølgelængde. Mikrobølger trænger derfor ret godt gennem tørt træ, men de absorberes af vand.

Billede af mikrobølger viser hvordan fugten er fordelt

Ved at gennemlyse en planke med mikrobølger og tage et billede af den fra modsatte side med et mikrobølgekamera, kan man se hvor meget fugt planken indeholder og hvordan fugten er fordelt. Disse billeder gør det muligt at kontrollere tørringsprocessen for træ, beretter Luleå Tekniske Universitet i en pressemeddelelse.

Fejlagtig tørringsproces kan være dyr

En fejlagtig tørringsproces kan være dyr for f.eks. et savværk. Trætørring kræver et stort energiforbrug. Samtidig kan der ske kvalitetsforringelser i form af f.eks. revner eller forvridninger i træet hvis ikke processen styres stramt.

Også andre træ-egenskaber kan kortlægges

Hvis man anvender et kamera som kan registrere flere egenskaber hos mikrobølgerne, får man samtidig et billede af hvordan densitet og fiberretning varierer i planken.

Billederne kan anvendes til at lokalisere overvoksede knaster eller til styresortering eftersom der findes en stor sammenhæng mellem densitet og styrke for især nåletræ.

Der har allerede været gjort forsøg på at udnytte mikrobølger til styrkesortering i bl.a. Finland og Australien, men maskinerne er kun fremstillet i få eksemplarer.

Forskning skal klarlægge mulighederne i mikrobølgerne

Nils Lundgren er forsker i træteknologi ved Luleå Tekniske Universitet i Sverige. Han har netop forsvaret sin doktordisputats om mikrobølge-scanning af savet træ.

”Mit projekt går på udnytte al information i mikrobølgerne til at bestemme så mange egenskaber som muligt hos en planke. Samtidig har jeg undersøgt hvor små variationer som kan måles med mikrobølger. Deres lange bølgelængde gør at billederne ikke får samme opløsning som ved normal fotografering eller røntgenbilleder”, fortæller civilingeniør Nils Lundgren.

”Den scanner som er udviklet på Luleå Tekniske Universitet i Skellefteå anvender en speciel teknik som giver 8 mm store pixels i billederne. Det gør det for eksempel muligt at opdage små stykker metal i træ, mens en kvist skal være 10-15 millimeter for at være synlig for mikrobølgerne”.

Scanning af træ er kompleks

Variationerne er i træet er store og indflydelsen på signalet fra kviste, kerneved, splintved og årringemønster er både en styrke og svaghed ved mikrobølgeskanning.

Det er muligt at måle mange forskellige parametre i træ med mikrobølger, men samtidig er der en risiko for at man forveksler indflydelse fra f.eks. kerneved med variationer i fugtindholdet.

Australske forskere har tidligere udnyttet mikrobølgerne i selve tørringsprocessen. Mikrobølge-energien tørrer ikke træet direkte, men ændrer træets struktur. Tømmeret skal stadig varmetørres som før, men hele processen går hurtigere og er billigere med den nye struktur. Virkningen er at tørretiden kortes ned til nogle måneder eller mindre, uden at træets udseende påvirkes.

Læs mere om træ i mikrobølgeovnen på trae.dk.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×