Tags: ,

Mild vinter giver masser af brænde

0

Sidste års milde og blæsende vinter giver bugnende brændelagre.

Af -

Hvis du vil være i god tid med at få brændet i hus til næste års vinter, så forlyder det, at der i denne tid er er gode muligheder for at gøre en god brændehandel.

Kombinationen af at sidste års vinter var både mild og blæsende, betyder nemlig at landets skove lige nu bugner af brænde.

Årsagen er at at der i sidste års milde vinter ikke blev brug for så meget brænde som normalt, fordi det aldrig blev rigtig koldt. Og blæsten, som et par gange nåede orkanstyrke, bevirkede mange væltede træer.

Tilsammen har det givet ekstra store brændelagre i skoven.

Brændet skal være tørt

Men husk at brændet skal være tørt inden du putter det i ovnen og at det brænde du henter i skoven nu, sandsynligvis først er rigtig tørt til næste vinter.

Kun det brænde der har tørret tilstrækkelig længe og som er nået ned på en fugtprocent på 18 %,  må du putte i ovnen.

Find brændet på nettet

Du kan få fingre i de store mængder brænde i enten de privat- eller statsejede skove.

I begge tilfælde kan du få et godt overblik over mulighederne på henholdsvis Naturstyrelsens og Dansk Skovforenings hjemmeside:

Gode råd om fyrring

Når brændet er kommet i hus og du skal nyde godt af den billige varme, så husk de nedenstående råd om fyring. Så du får mest ud af brændet og du generer ikke dine omgivelser med røg.

Kunsten er at skabe så høj temperatur i brændeovnen som muligt. Det giver ren forbrænding – klare gule flammer uden røg – og fuld udnyttelse af træets energi.

 1. Brændet skal være tørt
  Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding. Brændets vandindhold må højst være 18 %. Ellers får man ringe varme, sur røg i stuen og ud af skorstenen, løbesod i skorstenen og – når det går helt galt – skorstensbrand.
 2. Ved optænding skal ovnen varmes op så hurtigt som muligt
  Brug bare rigeligt med aviser, pap, tørt pindebrænde, spåner, bark og kvas. Men undgå gerne glittet papir (fx skinnende reklamer) som giver meget aske.
 3. Papir er et godt og tørt brændsel
  Papir er lavet af træ, og det er knastørt. Derfor er papir et rent og godt brændsel. Læg for eksempel en måtte af aviser i bunden af ovnen og tænd op som normalt oven på. Papirmåtten isolerer ovnbunden, og dens egen forbrænding vil hæve temperaturen i ovnen.
 4. Brug ikke for store stykker brænde
  Der bør være luft imellem brændet og væggene i brændkammeret. Så kan hele brændestykket varmes op og brænde på én gang. Til de fleste ovne bør brændet ikke være længere end 28 cm og ikke tykkere end 6-8 cm.
 5. Fyld ikke ovnen mere end halvt op
  Når træ varmes op, afgiver det gasser. Gasserne kræver lufttilførsel – udover stærk varme – for at blive brændt af. Hvis der er for meget brænde i ovnen, bliver forbrændingen bliver uren. Det ses ved at træet soder.
 6. Luk for lufttilførslen når der ikke er ild i ovnen
  Gløder har afgivet alle træets gasser og brænder altid rent. Luk for luften når der ikke er flere flammer. Så suges stuens varme luft ikke ud til fuglene.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×