Mindre CO2 i byggeriet? Nyt træprojekt skal vise vejen

2

Realdania By & Byg vil sætte skub i mere bæredygtigt byggeri med to forsøgsbyggerier, som skal vise nye veje for bæredygtigt etagebyggeri. Det ene skal bygges i træ.

Af

Både i Danmark og i udlandet er der en intens debat i byggebranchen om materialers bæredygtighed. Som en naturlig konsekvens af Realdanias filantropiske mål om at ”fremme et sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri” har selskabet nu taget skridt til at bygge to nye etagehuse i Fredericia, som på hver deres måde skal inspirere byggebranchen til at gøre nybyggerier så bæredygtige og effektive som muligt.

Det ene projekt hedder ”Det effektive byggeri” og skal være med til at give svar på, hvordan digitale løsninger og værktøjer kan bidrage til at skabe en mere effektiv byggeproces.

Det andet – det skal bygges i træ.

Mere træ – mindre CO2

”Mini CO2 etagebyggeriet i træ” skal skabe mere viden om, hvordan det er muligt at bygge etagebyggeri i træ til boligformål med mindst mulig CO2-udledning. Samtidig skal projektet vise, hvordan CO2-aftrykket kan reduceres ved at udvikle nye løsninger, der optimerer træs forskellige egenskaber.

Etagebyggeriet opføres som et ”monomaterielt hus” – det vi sige, at træ benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt. Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, brand, råd, tilgængelighed af ressourcer og byggetid.

For at kunne sammenligne med tilsvarende byggerier i andre materialer som beton og tegl, vil der blive stillet krav til træbyggeriet, som matcher de øvrige materialers styrker, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Byggerierne forventes at gå i gang i slutningen af 2021.

 

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Andreas Otto siger:

    Fedt at man begynder at tænke i de baner. Ved I om de har tænkt sig at bruge træfiberisolering og en form for vindplade og dermed droppe dampspærre?

  2. Jørgen Søndermark siger:

    Hej Andreas Otto,
    Som Realdania By&Bygs projektleder på ovennævnte projekt vil jeg lige svare kort: Der er ikke tegnet eller projekteret noget endnu. Så der er fuld åbenhed for gode ideer og overvejelser omkring den rette måde at bygge det mindst CO2 belastende træbyggeri som samtidig opfylder de mange andre parametre, vi stiller til godt boligbyggeri herhjemme.
    Man er velkommen fx på min profil på LinkedIn hvor andre kan kigge med og kommentere, eller direkte på min mail jso@realdaniabyogbyg.dk

    Med venlig hilsen
    Jørgen Søndermark
    Realdania By&Byg

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum