Modificeret træ modstår råd

1

To forskere er ved at undersøge, hvordan vand opfører sig i forskellige typer af modificeret træ. Mindre vand i træets cellevægge betyder nemlig, at træet bedre kan modstå nedbrydende organismer.

Af

Når det regner, bliver træterrassen og havemøblerne våde, og på et tidspunkt begynder de at rådne – præcis lige som gamle træer i skoven. Det er selvfølgelig naturens gang, men det gør det ikke mindre irriterende, når man nu gerne vil bevare sine udendørs træ-ejendele i god stand.

Man kan vælge traditionelt trykimprægneret træ til udendørs konstruktioner for at undgå svamp og råd. Men modificeret træ indeholder ingen giftstoffer og er i stedet behandlet med moderne teknologi, der holder træet tørt, selv når det regner direkte på det. Og uden vand kan de trænedbrydende svampe ikke få fodfæste.

Ingen vand = ingen svampemad

Træspisende svampe får nemlig næring ved at spise cellernes vægge. Samtidig bruger de hulrummene inde i træet til at komme rundt uden at skulle tygge sig igennem materialet fra en ende af.

Inden svampene kan gå i gang med festmåltidet, skal træet dog nedbrydes til små stykker. Det sker ved at svampene kaster en slags kemiske bomber ind i træet, som bryder træets kemiske bestanddele i småstykker, der så kan fordøjes af svampene ved hjælp af enzymer.

Men for at de små bomber kan bevæge sig rundt i træet og komme ind i cellernes vægge, skal der være vand.

Forskerne har fundet ud af, at hvis pladsen til vand i cellevæggene reduceres med mindst 40 procent – fx ved at få træet til at reagere med kemiske stoffer, der fylder cellernes vægge delvist op – kan svampenes bomber ikke trænge ind og ødelægge træet.

Og så er der altså ingen mad til svampene i træet, som derfor undgår råd.

Next step

De to forskere Emil Engelund Thybring (Københavns Universitet) og Maria Fredriksson (Lunds Universitet) har sat sig for at finde ud af, præcist hvordan vandet egentlig fordeler sig i forskellige typer af modificeret træ.

”Det er vigtigt at vide, hvor vandet er henne i træet efter behandlingen, når vi skal udvikle nye typer af modificeret træ”, siger forskerne.

For selvom det er ganske glimrende og nærmest genialt, at de træ-elskende svampe er med til at fjerne døde træer ude i naturen, så er det nærmest lige så genialt, at de ved modificering bliver forment adgang hjemme i privaten.

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Torkel Stentorp siger:

    Jeg tror at det er det samme når man koger træ i saltvand, eller træet ligger længe i saltvand at vanlinholdet i træet udskiftes med salt så det ikke revner. mvh. Torkel 40504102

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×