Muslingens fangarme blev til trælim

3

Kaichang Li er ekspert i trækemi og klæbestoffer og en dag gik han en tur på stranden og blev fascineret af blåmuslinger evne til sidde fast på sten - og det gav ham en god idé.

Af -

Udviklede ny trælim

Hemmeligheden ligger i de tynde tråde – eller fangarme – som muslingerne bruger til at sidde fast på andet materiale. Fangarmene er lavet af et usædvanligt protein der består af højniveau kemiske komponenter (aminosyrer og phenoler), og dem fik Kaichang Li held til at lave i stor skala.

Tofu løste næste problem

Problemet med muslinger er at de ikke producere ret meget protein og derfor ikke er egnet til stor skala. Men den knude løste Li ved spisebordet, da han satte tænderne i tofu – som er lavet af soyaprotein.

Li tilføjede muslingens aminosyrer og phenoler til sojabønnen, som er en enorm proteinkilde i USA. Og han fik det til at virke som muslingernes klæbestof. Ved at male sojaen til mel, har man et nyt klæbestof, som alternativ til de mange formaldehydholdige lime der bruges i dag.

 

Blåmusling

Blåmusling

Stærk og vandafvisende

Limen er både stærk og vandafvisende. Det første produkt med limen bliver en krydsfinerplade til højkvalitets indendørs brug. Men ifølge Li kan limen også bruges i fiberplader, OSB, MDF og snedkerlimplader.

3 kommentarer

 1. Dorthe Bach Egemose Agger siger:

  Kære træ-dk, hvor kan man købe denne lim i Danmark, mange tak, Dorthe fra Genskab.nu

  1. Træ.dk siger:

   Hej Dorthe
   Det ser umiddelbart ikke ud til, at man kan købe denne lim som forbruger. Forskeren, Kaichang Li, har tilsyneladende indgået et samarbejde med en amerikansk krydsfinérproducent, som producerer krydsfinérplader, hvor limen indgår. Vi kan dog ikke udelukke, at man nu – mere end et årti siden forskningsresultaterne – kan finde lignende, bæredygtige limtyper.

 2. Mette Jeppesen siger:

  Kære træ-dk, hvor kan man købe denne lim i Danmark, mange tak,
  Sammen spørgsmål bare i 2019. Hilsen Mette Klimavenlig folkeskolelærer

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×