Naturlegeplads med træet i centrum

0

I en museumspark i Indianapolis har man opført gyngestativet, Chop Stick, der skaber glæde hos både børn og voksne. Foto: Anders Berensson Architects.

Af -

Hundrede acres, eller lige knap 40,5 hektar, er størrelsen på museumsparken bag Indianapolis Museum of Art, der har det passende navn, 100 Acres: The Virginia B. Fairbanks Art and Nature Park. Her får de grønne omgivelser selskab af kunsten på spændende og indbydende rekreative arealer.

En ualmindelig stor pind

Et af de arealer er legepladsen, Chop Stick, som svenske Anders Berensson og Ulf Mejergren har tegnet. Bag navnet er et gyngestativ bestående af den afbarkede stamme fra et 30 meter højt almindelig tulipantræ med dertilhørende gynger og en inkorporeret kiosk.

Valget faldt på tulipantræ, da det er det officielle træ for staten Indiana, og fordi det har en god størrelse og fine egenskaber som hårdttræ. Eksemplaret blev fundet uden for byen Anderson i Indiana, hvorefter det blev transporteret til parken. Målet var at få det bedste ud af lige netop dette specifikke tulipantræ – lige fra fældningen af det og gennem hele bearbejdningsprocessen til den færdige konstruktion.

Bark bliver til spån

I parken blev træet afbarket for, at barken ikke skulle falde ned på besøgende. Fugtniveauet i træet mindskes naturligt, hvilket får træet til at svinde ind og barken til at miste grebet om træet. Fagfolk løsnede hele cylindre af bark fra stammen, hvorefter barken blev fladtrykt og skåret til spån. Spånene blev nøje stablet og presset for at undgå, at de blev krumme.

Stablerne blev herefter ovntørret, steriliseret og opbevaret i klima-kontrollerede beholdere indtil de skulle bruges. Udover for at anvende træets forskellige dele, valgte arkitekterne også at anvende barken som spån på grund af deres hårdførhed og lange holdbarhed.

Da stammen var afbarket, blev sektioner af den skåret ud, så de kunne bruges til at bygge kiosken, gyngesæderne og siddepladserne med. Andre dele af træet blev også brugt i kiosken, hvor pressede blomster og blade blev til dekorative ornamenter på kioskruden. Derudover blev der lavet tulipantræssirup, der var udtrukket fra barken, og som blev solgt i kiosken.

Designet er baseret på tanken om, at man må ofre noget for at lave noget nyt. For at skabe nye produkter, må man bruge materialer, der på den ene eller anden måde er blevet høstet eller udvundet og bearbejdet.

De to svenskeres formål med projektet var at prøve på at gøre det så skånsomt som muligt, og at fremvise det på en ren, pædagogisk og respektfuld måde – respektfuld overfor både træet selv og for alle de besøgende.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Skovarbejder

En af træets uddannelser.

Tulipwood (Almindelig Tulipantræ)

Læs mere om den interessante træart.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×