Naturlig tørring af brænde

10

Der er ikke nogen bestemt årstid, der er bedre end andre, når der skal hugges brænde, men det er altid en fordel at få brændet hurtigt under tag.

Af ,

Brændekløvning

Det er en fordel at kommer under tag så hurtigt som muligt. Men først skal det kløves (Foto: Istock Photo)

Hvor lang tid skal brændet tørre før det kommer ned på højst 18 % vand, som er den grænse Miljøstyrelsen anbefaler for at undgå sundhedsskadelige partikler i brænderøgen?  Og er der forskel på tørretiden af forskellige træarter og er der mon en bestemt årstid der er bedst at hugge brænde på?

Det har træforskere på Skov og Landskab fundet svar på!

Skovningstidspunktet

Igennem et 4 årigt forsøg blev der fældet træer på forskellige årstider og her viste det sig, at der ikke er nogen klar forskel på vandindholdet i de forskellige måneder.

Friskskovet eg og bøg indeholder ca. 45 % vand, imens ahorn indeholder ca. 42 % vand. Rødgran havde i gennemsnit et vandindhold på 58 %, med variationer fra 66 %, hos unge træer med høj andel splintved, til ca. 45 %, hos gamle træer med høj andel kerneved.

Halvtag/ikke halvtag

Mens årstiden ikke havde indflydelse på vandindholdet i det friske træ, viste forsøget derimod, det er af stor betydning at få brændet under halvtag så hurtigt som muligt. Efter 50 dages tørring var der nemlig en forskel på 5 procentenheder mellem brænde der havde ligget til tørre, med og uden tag over hovedet, og det var en forskel der varede ved.

Så selvom enkelte delforsøg uden halvtag kom under de anbefalede 18 % vandindhold, så viste gennemsnittet, at det er nødvendigt at tørre sit brænde under halvtag for at opnå fyringsklart brænde.

Årstidens betydning

Forsøget viste også at brændetørring forløber ensartet til at begynde med og at der uanset skovningstidspunktet et kraftigt fald i vandindholdet i den første tørreperiode. For brænde der er skovet efter midsommer, går tørringen i stå i månederne omkring nytår. Man kan derfor ikke forvente at brændet tørrer i vintermånederne.

Granbrænde der er skovet før midsommer kan nå helt ned på 15 % vandindhold inden fyringssæsonen begynder i oktober måned. Derimod når bøg, eg og ahorn først ned på 15 % ved midsommer det efterfølgende år. Forskerne kunne dermed slå fast at gran er den træart der tørrer hurtigst.

Generelt viste forsøget, uanset træart, at brændets vandindhold forøges med 5 procentpoint, når efteråret sætter ind med regn og fugtig luft. Om foråret falder det dog hurtigt igen til under 15 %.

Anbefalinger

Efter forsøgets afslutning konkluderer forskerne og giver 5 konkrete anbefalinger:

  • Der er ikke nogen bestemt årstid, som man bør hugge brænde på.
  • Vandindholdet i de levende træer varierer kun lidt med årstiden.
  • Det er under alle omstændigheder en fordel at få brændet under tag så hurtigt som muligt.
  • Granbrænde tørrer hurtigere end brænde af bøg, eg og ahorn. Ved skovning inden midsommer kan granbrænde nå under 18 % inden fyringssæsonen begynder
  • Eg og ahorn tørrer langsommere end bøg. Både bøg, eg og ahorn kræver som regel tørring i to somre for at nå ned under 18 % fugtighed.
Brænde

Brænde af gran tørrer hurtigst. Hvis granbrænde fældes og kløves inden midsommer, kan det være klar allerede til førstkommende fyringssæson.

Forsøgsdesign

  • Forskerne fældede og kløvede træ af forskellige træarter på forskellige årstider.
  • Brændets tørring blev bestemt ved vejning af det friskskovede træ og efterfølgende i intervaller på én til flere måneder (afhængig af årstiden) gennem hele tørringsforløbet.
  • Til slut blev brændet ovntørret for at fastslå tørstofindholdet ved en sidste vejning.

Forsøget var designet så tre vigtige spørgsmål kunne besvares.

  • Vandindholdet i friskskovet træ ved forskellige årstider
  • Betydningen af overdækning: Halvtag eller i det fri
  • Årstidens betydning for tørringen

Herunder kunne tørreforløbet for træarterne bøg, rødgran, eg, ahorn (ær) belyses.

Kilde: Artikel i Skoven, 2010, forfattet af forskerne bag forsøget: Andreas Bergstedt, Linda Kjær Sønderby og Niels Heding fra Skov & Landskab, Københavns Universitet.

Modtag gratis nyt om træ:

10 kommentarer

  1. Vagner Ringgaard siger:

    bliver birkekævler på ca 1 m længde dårlige af at tørre før kløvning? med andre ord, går det ud over brændeværdien at vente med kløvning til det er tørt?
    mvh. Vagner

    1. Træ.dk siger:

      Brændekævler på 1 meter bliver ikke umiddelbart dårlige af at tørre før kløvning.

      Brændværdien forringes kun hvis brændet opbevares uhensigtsmæssigt, fx direkte på jorden eller dårligt ventileret, så træet bliver, eller vedbliver at være så fugtigt, at træet nedbrydes af svampe, hvorved træet bliver “spist” og forsvinder. Derudover er brændværdien forringet hvis træet ikke er tilstrækkeligt tørt ved fyrring.

      Man kan sagtens vente med at kløve sit brænde, men man skal være opmærksom på at tørringen vil tage længere tid. Desuden kræver kløvning af tørt træ flere kræfter, end frisk træ, der er oftest er langt lettere at kløve.

      Læs evt. mere om tørring af brænde her: https://www.trae.dk/artikel/toerring-af-braende/

  2. Jørgen Vinther siger:

    Den gamle regel om at brænde skal være flækket inden 1.april skyldes jo blandt andet at fra slutningen af marts til slutningen af maj måned har man (havde man, jeg ved ikke om klimaforandringer allerede har ændret på det forhold) den laveste udendørs luftfugtprocent for året. Har forskerne taget det i betragtning?
    Venlig hilsen
    Trænørd Jørgen Vinther

    1. Træ.dk siger:

      Hej Jørgen. God pointe at april og maj har årets laveste luftfugtprocent og at tørringen går hurtigst i disse måneder. Men det er tilsyneladende ikke nødvendigt for gran at blive flækket før 1. april, men skal kløves før midsommer for at være tørt nok fyringssæsonen. Løvtræarterne kræver derimod to somre. Jeg kan derfor ikke se at april/maj måneds lave luftfugtighed har den store indflydelse på den generelle anbefaling. Den oprindelige artikel i Skoven indeholder flotte grafer der viser udviklingen i træets fugtindhold i løbet af året. Dem havde vi desværre ikke mulighed for at udgive her på Træ.dk.

  3. Kaj-Erik Nissen siger:

    Her i Sverige snakker man om “syre fældning”.
    Man fælder træet efter det har fået blade, og venter med at save det op.
    Det gør man først når bladene visner/ har suget saften ud af træet.

  4. Axell Andersen siger:

    Har lige fældet nogle hasselnøddetræer og stablet kævlerne i stalden. De er højest 10cm tykke nogen af dem. Har ikke kløvet dem. Hvor lang tid vil de cirka være om at være tørre nok til at brænde?

  5. Michael Maardt siger:

    Fremragende side, men udskift foto af manden, der hugger. Han står FORKERT med spredte ben og risikerer at hugge sig selv i benet. Han holder også meget uhensigtsmæssigt på øksen. Se denne video https://youtu.be/BrDEt_CB_6g

  6. Morten Sørensen siger:

    Har hørt at ny kløvet træ har godt af lidt regnvand .. skulle trække træsafterne ud …?

  7. grolle siger:

    man kan ikke stå forkert 🙂

  8. Gert Olesen siger:

    Har netop fældet en del birketræer, og de er skåret op og kløvet.
    Men hvor længe skal kløvet birk tørre, før det må anvendes?
    Til orientering ligger fugtigheden i det nykløvede birketræ på 30-32% lige nu.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Opnå en god FORBRÆNDING

Sådan sikrer du en god forbrænding.

Find brændet på nettet

Find brænde i en skov i nærheden af hvor du bor.

Læs mere

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Træ.dk's nyhedsbrev. Så får du alle vores kommende træhistorier direkte i din mail.
Læs mere

Træ.dk på Facebook

Træ.dk er på Facebook, hvor vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter. Følg os på Facebook

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum