Tags: , ,

Nordmannsgranen er det mest populære juletræ

0

Af - , ajourført

Nordmannsgranen

Nordmannsgranen er blevet vor tids mest populære juletræ. Nordmannsgranen er kendetegnet ved smukke bløde nåle, velduft og en god holdbarhed, når træet er skovet og opbevares indendørs.

Netop holdbarheden er en af de egenskaber, hvor nordmannsgranen adskiller sig væsentlig fra den traditionelle rødgran. Læs mere om de to juletræsarter.

I Danmark har vi en lang tradition for at afprøve forskellige arter.

Nordmannsgranen kom første gang til Danmark i 1850’erne. Den har oprindeligt hjemme i Kaukasus og Tyrkiet, især bjergegnene omkring Sortehavets østlige del. En række forsøg og erfaringer har peget på de områder, hvor vi får den bedste juletræskvalitet fra – nemlig Georgien i det centrale Kaukasus.

De danske juletræsdyrkere er ved at etablere en hjemlig produktion af nordmannsgran. Ud fra afprøvninger vælges de bedste træer til frøproduktion. Disse podes i såkaldte frøplantager.

En hel slægt

Botanisk set tilhører Nordmannsgranen slægten af ædelgraner, hvor der er over 40 forskellige arter. De er blandt andet kendetegnet ved, at koglerne går i stykker, inden de falder til jorden, og en nål med basis som en sugekop.

Mange ædelgraner er stærkt eftertragtede som juletræer såvel i Nordamerika som i Europa – og slægten indeholder nogle meget nålefaste arter.

Slægten af ædelgraner er udbredt på store dele af den nordlige halvkugle. Fra Guatemala i syd til Sibirien i nord, og fra Japan i øst til Nordamerika i vest. På Arboretet i Hørsholm kan man se hele 34 af disse forskellige arter fra ædelgranslægten. På trae.dk kan du læse mere om Almindelig Ædelgran.

Holdbarhed

Selvom mange af ædelgranerne har en langt bedre holdbarhed, end vi kender fra rødgranen, er det altid en god idé at give træet en juletræsfod med vand. Fælles for alle juletræer er nemlig, at de har brug for en fod med vand, hvis de skal opbevares de mere end få dage indendørs. Og så skal man huske løbende at fylde vand på. Træet trækker vand op gennem stammen og fordamper det ud af nålene.

En to meter høj nordmannsgran kan have op mod to millioner nåle – så selvom nålene er små, kan der godt forsvinde en del vand op gennem stammen.

Træet er som en buket blomster – vand det og det bevarer sig frisk! Et træ med foden i vand holder sin smukke glans og friskhed, hvilket også mindsker risikoen for brand ganske betragteligt.

Skær fem cm af stabben, lige inden træet sættes i vand. Inden træet tages ind, opbevares det koldt og fugtigt. Har man muligheden, så sæt træet på en skyggefuld plads i haven, eller sæt det med stabben i en spand vand.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×