Tags: ,

Norsk bogsucces om brænde udkommet på dansk

0

Af -

Der er noget dybt tilfredsstillende ved at kløve brænde. At stå foran kløveblokken og med øksen i hånden i time efter time og tænke –  eller slet ikke tænke.

En beskæftigelse som foregår udendørs i smukke omgivelser, i skoven eller haven, hvor produktet af anstrengelserne er energi af den reneste slags, når brændet kommer i ovnen efter tålmodig tørring og lagring i den smukke brændestabel.

Hver fjerde bolig i Danmark har en brændeovn og der er omkring 750.000 flittige danske brændeovnsbrugere. Og til dem er der nu kommet en bog om at lave sit eget brænde.

Spækket med fakta

Lars Mytting har skrevet en bog spækket med fakta om at save, hente, kløve, stable og tørre sit eget træ, men han kommer også ind på miljøaspekter, redskaber og brændeovne såvel som glæden og den æstetiske side af sagen.

Ikke mindst indeholder bogen møder med mennesker der har et særligt forhold til brænde.

Brænde_Lars Mytting

i Norge er bogen blevet revet væk fra hylderne og efter flere genoptryk er bogen nu kommet til de danske brændeelskere. Foto: Gyldendal

Norsk bogsucces

Den norske forfatter havde næppe ventet en sådan bogsucces. Men i Norge er bogen blevet revet væk fra hylderne og efter flere genoptryk er bogen nu kommet til de danske brændeelskere. Den danske udgave bærer titlen ’Brænde’, og er en tilpasset udgave med indledning skrevet af Søren Ryge Petersen.

Kunsten af formidle

Lars Mytting beskriver sig selv som en middelmådig brændehugger og -stabler. Han er vokset op med elradiatorer hos forældre der ikke var en del af brændekulturen, så han vidste ingenting om brænde før han gik i gang med sin brændebog.

Men man behøver ikke at være ekspert for at fortælle historien om brændet. Kunsten er at formidle. ‘Man skal jo heller ikke have vundet Tour de France for at skrive om cykelløbet’, forklarede Lars Mytting til Politiken i forbindelsen med bogens udgivelse på dansk.

Brændefyringens sjæl

Med inspiration fra sin gamle nabo gik Lars Mytting på jagt efter brændefyringens sjæl og den viden, fakta, fif og finurligheder der gør arbejdet med brænde sjovere.

Og det er der kommet en nyttig instruktionsbog ud af.

En bog der ikke kun vil fornøje hardcore entusiaster, men alle der fyrer med brænde, hvad enten man køber det færdigt eller hugger selv.

Lars Mytting
Brænde
Gyldendal
235 sider
Vejl. pris: 250 kroner

Læs mere om brænde i Træ.dk´s tema om brænde

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×