Norske træmøbler tændte The Beatles – vist nok

0

Af -

Norske træmøbler tændte The Beatles – vist nok

For 40 år siden udgav The Beatles verdens første surrealistiske popsang – og den handlede om træ. Norsk træ. Vi bringer her de 2 mest troværdige teorier om hvordan træet kom ind i sangen. Den ansvarlige forfatter kan man ikke spørge – John Lennon døde for nøjagtig 25 år siden.

Kort før jul 1965 udsendte The Beatles deres 6. LP, ”Rubber Soul”. Ét af de 14 numre var ”Norwegian Wood”, og det var en popsang på en måde som man aldrig havde hørt popsange før. En indisk citar gennemtrængte lydbilledet, og teksten var uforståelig:

”I once had a girl, or should I say, she once had me.
She showed me her room, isn’t it good? Norwegian wood.

She asked me to stay and she told me to sit anywhere,
So I looked around and I noticed there wasn’t a chair.

I sat on a rug, biding my time, drinking her wine.
We talked until two and then she said, it’s time for bed.

She told me she worked in the morning and started to laugh.
I told her I didn’t and crawled off to sleep in the bath.

And when I awoke I was alone, this bird had flown.
So I lit a fire, isn’t it good? Norwegian wood.“

Få år senere forklarede sangens ophavsmand, John Lennon, at den beskrev en af hans  udenomsægteskabelige affærer og at teksten var holdt i floromvundne vendinger for at hans daværende kone, Cynthia, ikke skulle opdage noget.

Men Lennon nåede ikke inden sin død 8. december 1980 at give et svar på hvordan det norske træ kom ind ”Norwegian Wood”. Spørgsmålet har naget Beatles-nørder i årtier, og de to mest udbredte teorier er:

  1. En hentydning, muligvis hånlig, til billige skandinaviske fyrretræsmøbler som vandt kraftigt frem i 1960erne. Denne forklaring er fremlagt af selveste Paul McCartney der tilmed påstår at det norske træ i sangen var hans ide, inspireret af hans daværende svoger Peter Asher (kendt fra trioen Peter, Paul and Mary) som netop havde fået indrettet sin London-lejlighed med lyse fyrretræsmøbler. McCartney forklarer også at det var hans ide at møblerne skulle brændes af i sangens sidste linie. McCartney har, så vidt Træ Er Miljø er bekendt, først fremlagt disse forklaringer efter Lennons død.
  1. Et ordspil der intet har med træ at gøre, men er en lydlig omskrivning af ordene ”knowing she would” som ikke kunne synges direkte fordi det ville være for seksuelt anstødeligt. Denne forklaring er fremlagt af selveste George Martin, producer på Rubber Soul og på næsten alle Beatles-pladerne. Han tilskriver Lennon opfindelsen af denne omskrivning og dermed af sangens titel.

Det mest sandsynlige er måske at begge forklaringer er rigtige – og at det dermed aldrig bliver afgjort hvem der allerførst fandt på ordene ”Norwegian Wood”.

Generelt er Beatlesteksterne fulde af tvetydigheder og maskerede hentydninger til sex og ulovlige rusmidler. Dette faktum – sammen med det faktum at The Beatles i 1965 havde taget cannabis til sig i en grad så det kunne høres på Rubber Soul-pladen – har også ført til en udbredt spekulation om at ordene ”I lit a fire” i sidste linie ikke hentyder til ildspåsættelse af møbler, men til tænding af en joint. Og at Norwegian Wood dermed er en kode for hash.

Træ Er Miljø har dog ikke kunnet finde nogen troværdige førstehånds-kilder til denne fortolkning.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×