Notre Dame med træ på toppen

1

Efter den ødelæggende brand i Notre Dame-katedralen foreslår den parisiske arkitekt Vincent Callebaut nu et nyt tag, der kan generere både mad og energi.

Af -

Da den over 800 år gamle domkirke i Paris brændte i midten af april, var den franske præsident Macron hurtigt ude at love, at kirken ville blive genopbygget inden for fem år.

Det har kastet en række af opfindsomme ideer af sig, og forslaget fra det parisiske arkitektfirma Vincent Callebaut Architectures hører bestemt til de mere spektakulære. Virksomheden foreslår nemlig et tag, som omdanner den historiske katedral til en bygning, der producerer mere energi end den forbruger, mens der samtidig produceres 21 tons frugt og grøntsager om året.

Det nye tag ville også give den gotiske struktur et nutidigt udtryk, der passer til det 21. århundrede, mener arkitekterne bag forslaget.

“Den voldsomme brand har vækket vores dystopiske fantasi, og på en måde spejler kirkens nuværende krise de miljømæssige udfordringer, vi står over for gennem klimaforandringer,” siger Vincent Callebaut Architectures.

Vincent Callebaut Architectures Notre Dame

Under spiret vil taget være åbent for at lade det naturlige lys oversvømme katedralen.

Tag skal bygges af CLT

Konceptet omfatter et tag bygget af krydslamineret træ (CLT) med et højt spir i midten.

Mellem træbjælkerne skal krystalformede glaselementer fyldes med et levende lag fremstillet af kulstof, hydrogen, nitrogen og oxygen, der kan absorbere lys og omdanne det til energi.

Under taget vil arkitekterne lave en ”by-farm”, der skal dyrke frugt og grønt til det lokale marked. Firmaet regner med, at farmen vil kunne dyrke op til 25 kilo mad per kvadratmeter.

Vincent Callebaut Architectures Notre Dame

Haven vil også være åben for besøgende.

Cirkulær økonomi

“Vi er fortalere for et bæredygtigt byggeprojekt, der passer til vores tid, så vi undgår en ”pastiche-arkitektur”, der forvandler byen til et udendørs museum,” siger firmaet og fortsætter:

“Cirkulær økonomi, vedvarende energi, social innovation, beskyttelse af biodiversitet sammen med skønhed og åndelig dybde: Det er de værdier, vores forslag til genopbygningen af Notre Dame hviler på.”

Callebaut er blot en af ​​flere arkitekter og designere, der er kommet med forslag til, hvordan Notre Dame-katedralen skal genopbygges. Selvom præsident Macron har lovet, at domkirken står færdig om fem år, har flere end 1.000 arkitektureksperter dog advaret ham om ikke at haste genopbygningen igennem.

Illustrationer: Vincent Callebaut Architectures

Modtag gratis nyt om træ:

En kommentar

  1. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Det kan virke paradoksalt at foreslå en konstruktion af træ. Men forslaget om CLT er faktisk en meget god idé på flere måder, men også med hensyn til brand. CLT har en stor styrke i forhold til brand og holder længe i en brand. Det massive tværsnit brænder ikke sådan lige igennem. Derudover kan de yderste lag på begge sider imprægneres med Burnblock, hvorved det bliver næsten ubrændbart og i hvert fald får en meget lang holdbarhed i en brand. På den måde bekyttes resten af kirken også mod nedfald af bygningsdele, udover at de massive CLT konstruktioner i sig selv også beskytter resten af kirken.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×