Notre Dames skovtag får nye træer

0

Taget på Notre Dame er kendt som ”Skoven” – men som bekendt overlevede taget ikke den voldsomme ”skovbrand” for fire år siden. Genopbygningen er ved at tage fart, og 1.000 franske egetræer skal udgøre kirkens nye skov.

Af

Verden stod stille et øjeblik, da den ikoniske domkirke midt i Paris stod i flammer i april 2019. Branden opstod oppe under taget, hvor håndværkere var i gang med renoveringsarbejde, men den endelige årsag er aldrig blevet afklaret.

Ildens vigtigste brændstofkilde var Notre Dames berømte “skov” – massive bjælker lavet af 5.000 egetræer, fældet omkring år 1200. Hver af disse bjælker var over 800 år gamle, helt tørre og indrettet med rigelig plads og luft omkring dem, så da branden brød ud, havde den desværre gode betingelser.

På trods af tragediens enorme omfang var den faktiske skade på kirken stort set begrænset til taget og de kolossale bjælker, der holdt det fast.

Den franske præsident Macron var hurtigt ude at love, at kirken ville blive genopbygget inden for fem år, og genopbygningsarbejdet er da også godt i gang.

Egetræer på toppen

I foråret 2021 blev 1.000 egetræer udvalgt og fældet. Disse træer skal udgøre katedralens nye spir og taget på tværskibet. Fra september 2021 til januar 2022 forarbejdede 45 savværker i hele Frankrig træerne til tømmer. Her er det savede træ blevet opbevaret, tørret og sorteret, indtil det i midten af ​​2022 blev transporteret til værksteder for at blive prøvesamlet inden den endelige montage på stedet senere i år.

Otte af de mange træer – op til 20 meter høje – skal bruges til at genskabe kirkens ikoniske spir.

I løbet af de kommende måneder vil pariserne derfor kunne se spiret begynde at stige op. I første omgang vil det være indhyllet af stilladser, men inden årets udgang bliver det afsløret i sin fulde pragt.

Og mon ikke verden igen vil holde vejret, når Notre Dame igen er fuldt udstyret med ”skov” på toppen?

Kilde: Woodcentral.com.au

Se video om genopbygningen af Notre Dame

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.