Nu falmer skoven trindt om land

0

Af

Det er i efterhånden 164 år siden, at Grundtvig skrev den folkekære salme: ”Nu falmer skoven trindt om land”. Og skoven falmer, ja, det gør den også den dag i dag. De grønne farver falmer og bliver gule, røde og brune, akkurat som dengang.

Bladene skifter farve

Men hvad er det egentlig der sker? I radioens P1 forklarede naturskoleleder fra Viborg, Jens Frydendal, for nyligt hvad det er sker:

”Man siger at bladene bliver gule og røde når der bliver efterår, men det der i virkeligheden sker, er, at bladene holder op med at være grønne.  Normalt er bladene grønne pga. grønkornene der udnytter solens lys til at lave forskellige kulhydrater som træet lever og er bygget op af. Men hen imod efteråret forbereder træet sig på vinteren ved at redde de næringsstoffer som reddes kan, inden at bladene falder af. Derfor trækker træet næringsstofferne ud af grønkornene og gemmer det i næste års knopper og under barken på træets grene og kviste. Da grønkornene bliver fjernet fra bladene, så forsvinder også den grønne farve, og derfor kommer de andre farver til at træde frem – nemlig de gule og røde farver” forklarer JensFrydendal.

Indian summer

Nogle af de smukkeste efterårsfarver kan man opleve, når fænomenet Indian Summer indtræder. Fænomenet optræder ikke hvert efterår, men kun under særlige omstændigheder, der er helt afhængige af vejret.

Jens Frydendal forklarer:

”Hvis der kommer nogle få dage med let nattefrost, så begynder træerne at reagere og begynder at trække næringsstofferne ud af bladene. Så bliver træernes blade gule, røde og brune. Hvis der så efterfølgende bliver lunt, stille og godt vejr igen, så bliver bladene siddende på træerne. Så får vi det vi kalder Indian Summer med meget flotte farver over skoven i lang tid. Kommer der imidlertid en periode med hård frost, så bliver bladene nærmest frysetørret, og så kan træerne ikke nå at trække næringsstofferne ud af bladene. Bladene falder simpelthen af og får ikke tid til at hænge og se flotte ud”.

Problem for næste års vækst

”Hvis træerne ikke kan nå at trække næringsstofferne ud af bladene, inden bladene falder af, så bliver træerne snydt for den næringspulje som de kunne have brugt til næste års vækst. Dette kan svække træerne og måske nedsætte deres vækst det efterfølgende år. Men det sker heldigvis ikke så tit”, forklarer Jens Frydendal

Farveskift i stor skala

Forandringen fra grønt skovdække til spraglede efterårsfarver kan gå meget hurtigt. Det behøver faktisk ikke at tage mere end et par dage og når forandringen begynder, så sker det oftest over store arealer på en gang. På DMI’s hjemmeside kan man se nogle satellit billeder taget over det nordøstlige USA. På nogle få dage i begyndelsen af oktober har skovens farver ændret sig markant.

 

Efterårsfarver over USA den 6. oktober 2003 (Foto: DMI)

Efterårsfarver over USA den 6. oktober 2003 (Foto: DMI)

 

Efterårsfarver over USA den 10. oktober 2003 (Foto: DMI)

Efterårsfarver over USA den 10. oktober 2003 (Foto: DMI)

 

Løvfaldstourisme

”Leaf peeping” (betyder ”blad kiggeri”) er en stor turistindustri i Nordamerika hvor det er en stor attraktion at komme ud i naturen for at se efterårsfarverne der her er særligt farverige. Hvis du syntes at en tur over Atlanten er lidt for dyr, kan du imidlertid betragte de amerikanske efterårsfarver hjemme på computeren vha. en række. Kameraerne transmitterer billederne direkte, med 10-15 minutters mellemrum, hvorfor der er en god idé at besøge hjemmesiden ved lokalt dagslys, dvs. om eftermiddagen og aftenen her i Danmark.

Besøg hjemmesiden via dette link:

 

Et flot efterårsbillede, snuppet fra et webcam i Glacier National Park, USA

Et flot efterårsbillede, snuppet fra et webcam i Glacier National Park, USA

 

 

Løvfald ved selvsyn

Den bedste oplevelse får man dog, når man kan opleve løvfaldets farveorgie med alle kroppens sanser. Redaktionen anbefaler derfor, at man finder en lokal skov, hvor efterårs løvfald kan både ses, høres, mærkes og duftes.

 

Kobberdammen, Hellebæk Skov, nord for Helsingør (Foto: Axel Mortensen, SNS)

De smukke efterårsfarver opleves bedst ved selvsyn – og så er det ganske gratis. Arkivfoto: Naturstyrelsen, Axel Mortensen

Løvfald kan opleves landet over ganske gratis. God tur.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum