Ny dansk rapport: Skovene kan levere fire gange højere klimaeffekt end i dag
En ny rapport fra Københavns Universitet peger på, at skovenes klimaeffekt kan firedobles, hvis træet fra skovene bliver anvendt bedre.
En ny rapport fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, undersøger skovenes klimaeffekt frem mod 2050. Rapporten konkluderer blandet andet, at skovene kan levere fire gange højere klimaeffekt end i dag, og belyser dermed et potentiale for at forbedre skovindustrien og brugen af træ.
”Hvis træ fra skovene anvendes bedre end i dag, kan vi øge klimaeffekten meget markant. Vi kan faktisk firedoble effekten,” fortæller Vivian Kvist Johannsen, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet og medforfatter på rapporten til Skovdyrkerne.dk.
Den store klimaeffekt fra skovene skal opnås ved at tage kulstof ud af kredsløb, forklarer forskeren, og nævner som eksempel:
”I dag brænder vi flis af i varmeværker. Det betyder, at vi har et ret kort CO2-kredsløb, da flisens opsamlede CO2 frigives igen ved forbrænding. Hvis vi i stedet trækker kulstof ud af kredsløbet, så batter det virkelig meget på klimaeffekten.”
Carbon Capture Storage-teknologien giver muligheder
Måden man kan tage kulstof ud af kredsløb på, er med en såkaldt CCS-teknologi (Carbon Capture Storage). Med den teknologi kan man indfange CO2 fra store punktkilder og derefter deponere det i undergrunden.
”Det er for eksempel muligt at opsamle kulstof med CCS på flisværkernes skorstene. Det opsamlede kulstof kan så pumpes ned i undergrunden eller på anden måde lagres, så det tages ud af kredsløb. Det er ved hjælp af denne teknologi, vi kan opnå den meget store effekt med en firedobling af klimaeffekten,” forklarer Vivian Johannsen.
I praksis kræver det dog en forbedring af teknologier og minimering af spild igennem hele industrikæden, hvis potentialet skal udnyttes, understreger hun.
Vivian Kvist Johannsen understreger, at der er en række usikkerheder i rapporten, men samlet set giver den et indblik i skovenes mulige klimaeffekt.
Rapporten er udarbejdet for Miljø- og Energiministeriet og kan læses her.
Kilde: Skovdyrkerne.dk
Foto: Pixabay
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.