Ny forskning skal hjælpe træbyggeriet på vej

0

BUILD har udgivet to rapporter om træbyggeri, som skal klæde byggebranchen på til at prioritere træ i fremtidens byggeprojekter.

Af -

Erfaringer fra 20 træbyggerier – eksisterende træbyggerier 2021 og Klimapåvirkninger fra 20 træbyggerier – LCA på eksisterende træbyggerier er titlerne på to nye rapporter, som netop er udgivet af forskere på Instituttet BUILD på Aalborg Universitet.

Øget brug af træ nævnes ofte som en af løsningerne på klimaudfordringen og det faktum, at byggebranchen står for mere end 40 procent af den samlede danske udledning af CO2. De to nye rapporter undersøger erfaringer samt ”klimaregnskab” for en række nyere træbyggerier, og skal gøre det nemmere for branchen at vælge træ i fremtidige byggeprojekter.

Rapporterne giver byggebranchen et indblik i en række eksisterende træbyggerier. Målet er at vise, hvilken type træbyggerier der allerede eksisterer i dag, og som kan inspirere og være kilde til læring for andre i branchen, som ønsker at bygge i træ. Rapporterne dokumenterer desuden klimaregnskabet ved brug af træ i et byggeri ved brug af livscyklusanalyser (LCA) for byggematerialer og teknik.

Barrierer kan håndteres

“De 20 bygningscases, vi har undersøgt, er i sig selv bevis på, at det kan lade sig gøre at bygge i træ. En række aktører har oparbejdet erfaring og kompetencer inden for træbyggeri. Øvelse har gjort dem dygtige, og der er potentiale for at udbrede praksisserne yderligere”, siger Alexandra Wittchen, der er videnskabelig assistent på instituttet BUILD og medforfatter til rapporten ”Erfaringer fra 20 træbyggerier – Eksisterende træbyggerier 2021”.

Forskernes interviews med projekterende fagfolk, der har været tilknyttet projekterne, har også vist, at de barrierer, som byggebranchen oplever med at overholde bygningsreglementet, faktisk kan håndteres i praksis.

Mere forskning på vej

Instituttet BUILD på Aalborg Universitet har i flere år arbejdet med at opbygge den viden, vi har i Danmark omkring bygningers klimabelastning. En viden, som har været nødvendig for at kunne fastlægge de kommende kravværdier i bygningsreglementet fra 2023.

“Vi har haft mulighed for at indsamle mere data og dermed optimere den viden, vi fik med en tidligere rapport om klimpåvirkning fra 60 bygninger. Casene med træbyggeri i den nye rapport tilfører en vigtig ny viden, fordi den sikrer bedre forståelse for, hvor vores baseline i byggeri ligger, og hvad der er muligt i forhold til en nødvendig reduktion af byggebranchens negative klimapåvirkning”, siger forskningsprojektets leder og professor på BUILD, Harpa Birgisdóttir, der også kan løfte sløret for, at de næste analyser i projektet allerede er i gang. Yderligere bygningscases skal analyseres for at få en bedre forståelse for, hvilken betydning bygningers funktion og geometri har i forbindelse med CO2-aftrykket ligesom betydningen af timingen for, hvornår CO2 udledes, også står over for at blive undersøgt.

Kilde: BUILD

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×