Tags: ,

Ny politisk aftale er godt nyt for træet

0

Den nye nationale strategi for bæredygtigt byggeri kan vise sig at bane vejen for mere og højere træbyggeri herhjemme. Blandt de nye initiativer er en udvidelse af eksempelsamlingen med træbyggeri på over fem etager.

Af -

Den 5. marts 2021 indgik regeringen sammen Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet en aftale, der skal sætte kursen for byggeriets grønne omstilling.

Den nationale strategi for bæredygtigt byggeri bygger oven på en række andre politiske aftaler, der direkte eller indirekte bidrager til at reducere udledningen fra byggeriet frem mod 2030 med henblik på at nå 70 procentmålsætningen.

Allerede fra 2023 vil der blive stillet CO2-krav til større nybyggeri over 1000 m2 og krav om LCA-beregninger (livscyklusvurdering). Fra 2025 skal CO2-krav gælde for alt byggeri. Kravene vil løbende blive skærpet frem mod 2030.

Det er grundlæggende godt rigtig nyt for træet, der allerede i dag kan levere masser af løsninger til byggeriets grønne omstilling.

Fokus på træ som materiale

I kølvandet på strategien sætter parterne gang i en række initiativer, der samlet skal understøtte det bæredygtige byggeri, og et af dem handler direkte om træ.

I aftaleteksten står således, at viden om muligheder for anvendelsen af træ i byggeriet skal udbredes sammen med de positive klimamæssige effekter, det kan medføre.

Der skal udvikles præaccepterede løsninger til bærende konstruktioner i brændbart materiale, som understøtter opførelsen af træbyggeri i op til fem etager samt udvikles eksempler på, hvordan der kan opføres træbyggeri med mere end fem etager.

Derudover skal der defineres generiske konstruktionsløsninger for etagebyggeri med bærende konstruktioner i træ med fokus på støj.

Også miljøvaredeklarationer – de såkaldte EPD’er – får opmærksomhed i de nye initiativer. Ifølge aftaleteksten er der “behov for at udvikle retvisende miljødata for materialer, der skal bidrage til præcise beregninger af byggeriets klimabelastning”. Træbranchen har allerede udgivet en række EPD’er, som kan bruges til at dokumentere træs egenskaber i byggerier.

Træbyggeri har lav klimabelastning

Aftalepartierne er enige om, at der som en del af strategien indfases krav i bygningsreglementet til bygningers klimaaftryk med udgangspunkt i kriteriet fra den frivillige bæredygtighedsklasse om livscyklusvurdering (LCA), der beregner byggeriets CO2-udledninger.

En SBi-analyse af 60 bygningscases i 2020 viser, hvordan en række træbyggerier ligger med meget lave CO2-udledninger per m2 og år, og at der er en stor spændvidde i CO2-udledningen fra de undersøgte byggerier.

Faktisk viste analysen, at når man dykker ned i bygningens materialer alene – det, som også kaldes for den indlejrede klimabelastning – varierer klimabelastningen fra 3,7 til 10,8 kilo CO2 per kvadratmeter per år – eller op til 2,9 gange.

Der er med andre ord et stort potentiale for reduktion af byggeriets CO2-udledning baseret på valg af materialer – og træ er tydeligvis en oplagt vej at gå.

Læs den endelige aftaletekst

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×