Ny rapport: Mere træ i byggeriet vil give store CO2-besparelser

0

En ny rapport fra Rambøll viser, at en udskiftning af andre materialer til træ ved nybyggeri vil give massive besparelser i CO2-regnskabet.

Af -

Tags: ,

Danmark har en målsætning om at nedsætte CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Der bliver tænkt og spekuleret på tværs af alle sektorer for at finde ud af, hvordan det bedst lader sig gøre.

Nu hjælper en ny rapport tankearbejdet på vej: 14,5 procent ud af den ønskede 70 procent-reduktion kan opnås ved at skifte til træ i stedet for mere traditionelle byggematerialer.

Den markante besparelse ved at skifte fx beton og stål ud med træ dokumenteres af Rambøll i en uvildig rapport, som for nylig blev offentliggjort. Rapporten er finansieret af foreningen Træ i Byggeriet.

”Konkret har Rambøll sammenlignet træbyggeri med konventionelt byggeri og vurderet de potentielle CO2-besparelser, der er ved at konvertere traditionelle løsninger som tegl, stål og beton til træ og træbaserede produkter”, fortæller Lauritz Rasmussen, sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, og fortsætter:

”Studiet tager udgangspunkt i fire konkrete bygningscases, hvortil Rambøll har modelleret tilsvarende konventionelle byggerier og udført livscyklusvurderinger på de enkelte cases. Successivt konverteres de tunge og ressourcekrævende bygningsdele, først hovedkonstruktionerne, herefter beklædninger og til sidst isoleringen fra mineraluld til træfiberisolering.”

Flyt fokus fra drift til materialer

Hos Træ i Byggeriet glæder man sig over nu at have fået dokumentation for, hvor væsentlig en rolle træbyggeri faktisk kan spille i den nationale målsætning:

”Sammenligningsstudiet kan nu hjælpe os med at dokumentere det, som vi allerede godt vidste; nemlig at byggebranchen kan spille en meget betydelig rolle i forhold til den nationale og globale målsætning om at minimere CO2-udledningen. Alene ved at flytte fokus over på fremstilling af byggematerialer frem for driftsenergi og træffe bevidste design- og materialevalg kan vi nemlig reducere CO2-udslippet betragteligt”, forklarer Lauritz Rasmussen og tilføjer:

”I analysen er det endda forudsat, at samtlige træprodukter bliver brændt ved bortskaffelsen uden nogen form for genanvendelse, hvilket jo er worst case. I langt de fleste tilfælde vil man genanvende træ på mere bæredygtig vis, og så ser vores sag endnu bedre ud end på papiret”.

Lauritz Rasmussen håber, at rapporten vil blive en øjenåbner for byggeriets parter og vil rykke design- og materialevalg i en mere bæredygtig retning.

Om rapporten ”CO2-besparelse ved træbyggeri”

Rapporten er udarbejdet af Rambøll i juni 2020.

Læs hele rapporten eller et resumé her eller på Træ i Byggeriets hjemmeside

Rapporten bygger blandt andet på Dansk Byggeris konjunkturanalyse 2019 med en antagelse om, at der vil blive påbegyndt 28.500 boliger i 2020, faldende med 1,3 procent årligt til cirka 25.000 boliger i 2030.

Ifølge Danmarks Statistik har et gennemsnitligt parcelhus et areal på 151 m2, mens arealet på henholdsvis et række-, kæde- og dobbelthus er 93 m2 og for etageboliger 78 m2. Rapporten tager udgangspunkt i referenceåret 1990, som generelt udgangspunkt for regeringens 70%-målsætning.

Kilde: Træ i Byggeriet

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×