Ny rapport skal fungere som opslagsværk for træbyggeriet

0

En ny rapport undersøger 45 træbyggeriers klimapåvirkning og potentialet i at bygge med biobaserede materialer. Håbet er, at den kan bruges som et opslagsværk for dem, der gerne vil bygge med træ i fremtiden.

SVM-regeringen har sat som mål, at Danmark skal være klimaneutral i 2045. For at nå dertil er der behov for at reducere CO2-udledningen – også i byggeriet, som står for cirka 40 procent af den samlede CO2-udledning. Der er i stigende grad fokus på ikke blot at reducere driftsenergien af bygninger, men også klimapåvirkningen fra materialer. Nu har BUILD udarbejdet en ny rapport, som undersøger det klimamæssige potentiale i at bruge biobaserede materialer som træ i byggeriet.

I rapporten bliver 45 træbyggeriers klimapåvirkning undersøgt sammen med de praktiske udfordringer, der kan være ved at bygge med træ. Inkluderet i rapporten er også en case-samling af 35 af træbyggerierne, som skal fungere som et opslagsværk og inspiration for dem, der ønsker at bygge med træ i fremtiden.

“Træ har en række fantastiske egenskaber og kan i mange tilfælde bidrage til reducerede klimapåvirkninger fra byggeriet. Men det kommer meget an på, hvilke strategier, der er lagt for anvendelsen af træ. Det gælder i øvrigt også alle andre byggematerialer. F.eks. bør man altid tage højde for at recirkulere træet mest muligt ved at genbruge og genanvende. Og så er det selvfølgelig helt afgørende at træet kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor der også tages hensyn til biodiversiteten og bevarelse af kulstoflagrene i skovene”, siger Camilla Ernst Andersen, hovedforfatter på rapporten og ph.d.-studerende ved BUILD på Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Træ som materiale

Træ har mange fordele som byggemateriale. Det er fleksibelt, kan hjælpe på helbredet, det har et stort genbrugspotentiale, og vigtigst af alt så lagrer det CO2. Materialet er derfor attraktivt, og i  byggebranchen bliver man da også mere og mere opmærksom på at inkludere træ i byggeriet.

I Bygningsreglementet er der nu indført CO2-krav, som er på 12 kg CO2-ækv/m²/år, dog kun gældende for bygninger over 1000 m2. BUILDs nye rapport kigger nærmere på byggerier, som spænder fra 12 og ned til 3 kg CO2/m2 – og hele 41 ud af 45 cases ligger under CO2-kravene.

Rapporten fokuserer også på, hvordan og i hvilken kontekst træ kan anvendes i. Træ skal nemlig benyttes, hvor det giver mening, og der skal være en balance, så der ikke sker et overforbrug. Bæredygtigt byggeri handler nemlig ikke kun om at bygge i træ, men også i høj grad om at optimere sit byggeri i forhold til andre strategier inden for bæredygtighed: At bygge mindre, bygge mere fleksibelt, udnytte hver kvadratmeter, optimere materialeforbruget, genbruge materialer og renovere.

Foto: Arkitema

“Træ og andre biogene materialer kommer med stor sandsynlighed til at spille en større rolle i fremtidens byggeri grundet den lavere CO2-belastning. Men vi oplever også en tilbageholdenhed i branchen, fordi nye materialer naturligt også rummer nye udfordringer – det kan være fugt, brand, holdbarhed og især økonomi. Det er derfor afgørende, at vi deler erfaringerne. Gode som dårlige. Jo flere projekter, vi får kortlagt og opsamler erfaringer fra, jo bedre”, opfordrer Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

Læs rapporten her

Kilde: Realdania

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×