Ny rekord: Verdens højeste træhus
Rejsegilde for verdens - for tiden - højeste træhøjhus. Den 53 meter høje bygning bliver bolig for over 400 studerende fra semesterstart 2017.
Som et samlesæt af Lego
Der er gang i byggeriet af spektakulære træhøjhuse verden over og det – for tiden – højeste af sin slags, har netop fejret rejsegilde.
Brock Commons, kommende studenterbolig af træ på University of British Columbia, har nemlig netop nået sin endelige højde på hele 18 etager og svimlende 53 meter.
Byggeriet kører på skinner og det er også nødvendigt. For til studiestart i september 2017 skal huset nemlig være klar til at huse over 400 nye studerende.
”Hvis du kan præfabrikere og sætte tingene stramt sammen som et samlesæt af Lego, så kan det være yderst effektivt”, fortæller Nicholas Sills fra Structurlam til Vancouver Sun.
Gratis nyt om træhøjhuse: Modtag Træ.dk’s nyhedsbrev og få nyheder om træhøjhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
Mønstereksempel
Brock Commons er et mønstereksempel på udviklingen af massivtræsbyggeri.
Byggeriet viser ikke blot træs bæredygtige egenskaber.
Byggeriet er også et eksempel på materialets konkurrencedygtighed i forhold til traditionelt byggeri med beton og stål.
Hybrid mellem beton og træ
Brock Commons er samtidig et eksempel på hvordan flere byggematerialer kan arbejde sammen på nye måder og peger således mod fremtidens byggeri.
Byggeriet er nemlig en hybrid mellem træ og beton, hvor fundament, stueetage og to trappe- og elevatorskakter bygges af beton.
HVAD ER CLT?
Brock Commons bygges bl.a. af CLT, som står for cross laminated timber.
På dansk kan det oversættes til krydslamineret tømmer.
Læs mere om CLT i Træ.dks leksikon
Vægge og gulve på de øverste 17 etager bygges af krydslamineret tømmer, CLT, og søjler af limtræ.
Præcis fremstilling
Massivtræsbyggeri sker på grundlag af præcist fremstillede bygningsdele, der passer perfekt sammen når de samles på byggepladsen. Derfor kræves høj detaljeringsgrad i design og tæt samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og producenten af CLT elementer.
”Alt modelleres i 3D, allerede inden første spadestik, så vi kendte alle behov før produktionen på vores fabrik”, fortæller Nicholas Sills fra Structurlam.
LEED til guldmedalje
Universitetet valgte træ som byggemateriale for at afspejle ambitionerne for bæredygtigt byggeri. Bygningen lever op til Guld-standarden for LEED-certificering.
Klimaet gavnes når man bruger træ i byggeriet fordi træ både lagrer CO2 og fordi træ er mindre CO2-belastende end fx beton og stål.
Den samlede CO2-besparelse ved at bruge træ, er mere end 2.400 tons. Det svarer til at fjerne 511 biler fra vejene i et helt år, fremgår det beregninger med Wood Carbon Calculator.
Den samlede CO2 besparelse ved at bruge træ, er mere end 2.400 tons.
Princippet bag CLT
- CLT er en slags limtræ, hvor en mængde brædder limes sammen til et samlet element.
- Fiberretningen skifter i hvert lag, hvorved belastningen overføres i mere end én retning. CLT-elementet får derfor både stor stivhed og styrke.
- CLT er derfor velegnet til lange spænd som f.eks. etageadskillelser, gulve, vægge og lofter.
Følg Træ.dk på Facebook: Vi deler nyheder og viden om træhuse, træprodukter og meget andet trænyt.
Gratis nyt om træhøjhuse: Modtag Træ.dk’s nyhedsbrev og få nyheder om træhøjhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
Læs mere:
Læs mere på internettet:
Modtag gratis nyt om træhøjhuse:
-
Modtag Træ.dk's nyhedsbrev
Få nyheder om træhøjhuse og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og vide om træhøjhuse, træprodukter og meget andet trænyt.
2 kommentarer
Hej Træ. Har I mulighed for at skaffe en detailtegning af samlingsbeslagene mellem søjlerne i etageadskillelserne?
Hej Træ.dk
Jeg har med interesse læst om begrebet CLT, inspireret af en udsendelse i TV (Husdrømme 2022:E3).
MEN – hvorfor skriver træ.dk ikke om Sara Kulturhus i Skellefteå. Det er på 20 etager, og blev åbnet sidste efterår. Det virker lidt underligt at i skriver om projekter fra 2016 og 2017, men ikke det aller nyeste. Er det et tegn på at siden her (træ.dk) ikke vedligholdes?