Ny teknik skubber grænsen for verdens vildeste trærutsjebaner

0

Af

Denne sommer indledes arbejdet med at bygge ny stor trærutsjebane i den svenske forlystelsespark Kolmården.

Banen, det har fået navnet Wildfire, bygges med inspiration fra nogle af verdens bedste trærutsjebaner. Med ny teknik og nye ideer, samt en placering i Kolmårdens naturskønne miljø, er det parkens ambition at skabe verdens bedste trærutsjebane.

wildfire Kolmården Djurpark

Wildfire: Med ny teknik og nye ideer og en placering i et naturskønt miljø, er det Kolmården Djurparks ambition at skabe verdens bedste trærutsjebane (Foto: Kolmården Djurpark)

Vægtløs igennem skoven

På toppen af første bakke kommer man op i 132 meters højde hvor der er vidtstrakt udsigt over hav og skov, der danner rammen om Kolmårdens smukke omgivelser.

Man har dog ikke lang tid til at nyde udsigten, for snart befinder man sig i et 49 meter næsten lodret fald hvor hastigheden kommer op på hæsblæsende 113 kilometer i timer.

Wildfire suser derefter videre igennem skoven langs den 1,3 kilometer lange bane, der i høj fart kaster sig frem mellem trætoppene og byder på kørsel med hovedet nedad og sug i maven når man adskillige gange bringes i vægtløs tilstand.

Ny generation trærutsjebaner

Wildfire tilhører en ny generation af trærutsjebaner. Attraktionen bygges nemlig med en ny, patenteret teknik som bidrager til at rykke træbanens grænser fremad. Den nye teknik gør det bl.a. muligt at lave baner med inversion, dvs. at der køres med hovedet nedad, hvilket ikke har været muligt for trærutsjebaner før.

Den første bane som blev bygget med den nye teknik blev opført i forlystelsesparken Silver Dollar City i 2013 og det er første gang at teknikken bliver anvendt uden for USA.

Svensk træ

Den nye bane bliver bygget af de samme amerikanske specialister i trærutsjebaner, som også står bag den patenterede teknik.

Men selve banen bliver naturligvis bygget af svensk træ. Nærmere bestemt 1.100 m3 god kvalitet svensk fyr, der er certificeret bæredygtigt og imprægneret efter den nordiske standard NTR A, så banen kommer til at holde i mange år.

Resultatet er en 57 meter høj og 1,3 kilometer lang bane med tophastighed på 113 km/t, 3 inversioner, samt 12 såkaldte ’airtime’ områder med vægtløshed.

Drøm bliver til virkelighed

”Vores ambition har længe været at bygge verdens bedste trærutsjebane på Kolmården. Udfordringen har været at udvikle en bane i verdensklasse som passer godt ind i det dramatiske landskab og som ikke skaber konflikt med vores høje krav for parkens dyr og gæsteoplevelser. Det er først nu at den moderne teknik har gjort det muligt. Vi er fantastisk glade over at drømmen endelig bliver virkelighed”, siger Johan Tidstrand som er parkens hovedejer.

Højest og hurtigst i Skandinavien

Det kommer til at tage knap 2 år at bygge rutsjebanen som planlægges at blive indviet i foråret 2016. Og når det sker, bliver Wildfire Skandinaviens hurtigste og højeste træbane og samtidig den hurtigste træbane i Eurpoa.

Kun trærutsjebanen Colossos i Heide Park i Tyskland er med sine 60 meter højere end Wildfire, men ikke hurtigere, da topfarten for Colossos ’kun’ er 110 kilometer i timer.

Brand i skoven

Banen har fået navnet Wildfire, som betyder skovbrand, fordi netop brand er vigtigt natur- og kulturfænomen med stor betydning for områdets økosystem. Den naturlige brandynamik har nemlig bidraget til at forme landskabet som det ser ud i dag og fordi brand er en forudsætning for den unikke biologiske mangfoldighed som er bevaret i området frem til i dag.

Forlystelsespark

Kolmården djurpark, er en forlystelspark beliggende ved byen Norrköping knap 150 km syd for Stockholm. Kolmårdens attraktioner er først og fremmest parkens omkring 80 forskellige dyrearter. Delfinariet er parkens mest besøgte attraktion med adskillige delfinshows om dagen.

Læs mere på Kolmårdens hjemmeside:
Kolmården bygger världens bästa träberg- och dalbana

 

Fakta:

  • Tophastighed: 113 km/timen
  • Længde: 1300 meter
  • Højde 57 meter
  • Første fald: 49 meter med hældning på 83 grader
  • Inversioner (du kører med hovedet nedad): 3
  • Airtime (følelsen af vægtløshed): 12
  • Køretid: 120 sekunder
  • Kapacitet: 960 personer i timen
  • Investering: 110 millioner svenske kroner
  • Konstruktion: Rocky Mountain Construction (USA)

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.