Ny vikingebro, gammelt håndværk
Ved Store Vejleådalen skrider arbejdet med en ny vikingebro af egetræ frem.

Visualisering: Vikingebro.
Fra 2017-2019 bliver Danmarks længste vikingebro opført tværs over den naturskønne Store Vejleådalen mellem Høje-Taastrup og Albertslund. Vikingebro bliver opført af Kroppedal Museum og Vikingelandsbyen i Albertslund.
Broen trækker inspiration fra broen over Ravning Enge ved Vejle – et af Harald Blåtands store bygningsværker fra omkring 980, som dog ikke eksisterer længere.
Harald Blåtands Ravningbro målte 760 meter i længden og 5 meter i bredden. Rekonstruktionen bliver dog en lidt mindre version af Ravningbroen. Den nye bro bliver 100 meter lang og 3,4 meter bred med en 20 meter lang rampe i hver ende.
Helt lille er konstruktionen dog ikke, og der skal bruges ca. 100 m3 konstruktionstræ af stilk-eg, der hugges til med rekonstruerede økser. På nuværende tidspunkt er næsten 60 meter af grundkonstruktionen kommet på plads.
- Foto: Vikingebro.
Gammel viden og ny erfaring
Til byggeriet bestræber håndværkerne sig på at bruge kerneved i videst muligt omfang, da det har den længste holdbarhed i ubeskyttet tilstand i fri luft.
Fundmaterialet fra Ravning Enge-broen viser dog, at datidens vikingehåndværkere ikke udlukkende byggede med kernetræ. Derfor tillader man i arbejdet med rekonstruktionen også at tilhugge nogle af stolperne med splintved på.
Alle bygningsdele bliver tilhugget i samme dimension, der anvendes samme træart og broen samles på samme måde som Blåtands vikinger gjorde i år 980.
Brostolper af egetræ vil blive nedsænket i henholdsvis frisk og nedtørret tilstand. Med tiden vil holdet bag rekonstruktionen erfare hvilke, der holder længst. Andre nedgravede stolper vil blive imprægnerede mod råd ved brug af trætjære og blåler – en metode, som man også brugte i vikingetiden og den tidlige middelalder.
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.