Ny vikingebro, gammelt håndværk

0

Ved Store Vejleådalen skrider arbejdet med en ny vikingebro af egetræ frem.

Af -

Fra 2017-2019 bliver Danmarks længste vikingebro opført tværs over den naturskønne Store Vejleådalen mellem Høje-Taastrup og Albertslund. Vikingebro bliver opført af Kroppedal Museum og Vikingelandsbyen i Albertslund.

Broen trækker inspiration fra broen over Ravning Enge ved Vejle – et af Harald Blåtands store bygningsværker fra omkring 980, som dog ikke eksisterer længere.

Harald Blåtands Ravningbro målte 760 meter i længden og 5 meter i bredden. Rekonstruktionen bliver dog en lidt mindre version af Ravningbroen. Den nye bro bliver 100 meter lang og 3,4 meter bred med en 20 meter lang rampe i hver ende.

Helt lille er konstruktionen dog ikke, og der skal bruges ca. 100 m3 konstruktionstræ af stilk-eg, der hugges til med rekonstruerede økser. På nuværende tidspunkt er næsten 60 meter af grundkonstruktionen kommet på plads.

Gammel viden og ny erfaring

Til byggeriet bestræber håndværkerne sig på at bruge kerneved i videst muligt omfang, da det har den længste holdbarhed i ubeskyttet tilstand i fri luft.

Fundmaterialet fra Ravning Enge-broen viser dog, at datidens vikingehåndværkere ikke udlukkende byggede med kernetræ. Derfor tillader man i arbejdet med rekonstruktionen også at tilhugge nogle af stolperne med splintved på.

Alle bygningsdele bliver tilhugget i samme dimension, der anvendes samme træart og broen samles på samme måde som Blåtands vikinger gjorde i år 980.

Brostolper af egetræ vil blive nedsænket i henholdsvis frisk og nedtørret tilstand. Med tiden vil holdet bag rekonstruktionen erfare hvilke, der holder længst. Andre nedgravede stolper vil blive imprægnerede mod råd ved brug af trætjære og blåler – en metode, som man også brugte i vikingetiden og den tidlige middelalder.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Gamle egetræer bliver til kongehal

Der er også store projekter i Sagnlandet Lejre.

Traditionelt håndværk

Projekt skal fremme traditionelt håndværk.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×