Nybygget trækvarter indviet i Sverige

0

Af -

Trästad 2012

Den nordsvenske by Skellefteå er en af de 16 kommuner som deltager i projektet Trästad 2012.

Trästad 2012 er et projekt som skal lede til en videreudvikling af de industrielle træbyggesystemer, for at man på bedst mulig måde skal kunne medvirke med positive effekter for miljø, energi og klima ved byfornyelser.

Nybygget trækvarter

Således er et moderne kvarter, helt bygget i træ, for nyligt blevet indviet i Skellefteå. Det nybyggede kvarter, kaldet Ekorren, omfatter et lejlighedskompleks og et parkeringshus med butikslokaler – det første af sin slags i Sverige bygget helt i træ.

Sveriges første parkeringshus bygget helt i træ (Foto: Setra)

Sveriges første parkeringshus bygget helt i træ (Foto: Setra)

Lejlighedskompleks i 5 etager

Lejlighedskomplekset er bygget i op til 5 etager og indeholder i alt 32 lejligheder i forskellige størrelser, hvor arkitekten har bestræbt sig på at synliggøre brugen af træ i hele bebyggelsen, såvel inde som ude.

Lejlighedskomplekset er op til 5 etager højt og bygget i træ (Foto: Setra)

Lejlighedskomplekset er op til 5 etager højt og bygget i træ (Foto: Setra)

Første P-hus i Sverige helt i træ

Parkeringshuset er det første i Sverige som er bygget helt i træ. Det indeholder 141 parkeringspladser samt cirka 700 kvadratmeter kontor- og butikslokaler fordelt på seks etager, hvoraf 4 etager over jorden.

Parkeringshusets bærende elementer udgøres af et bjælkelag af såkaldt KL-træ, som er massive og formstabile limtræelementer af krydslagt grantræ.

De bærende bjælkelag af KL-træ er leveret af firmaet Martinsons (Foto: Setra)

De bærende bjælkelag af KL-træ er leveret af firmaet Martinsons (Foto: Setra)

Nyt og spændende karaktertræk til byen

Parkeringshusets fasade er lavet af et ribbeværk hvor lys kan slippe ind til parkeringsområdet.

Et kraftigt tagudhæng med synlige trædetaljer giver et nyt og spændende karaktertræk til Skellefteås centrale indkøbsgade.

Begejstret landshøvding

Til indvielsen af p-huset var første parkeringsgæst Landshøvding i Västerbottens län Chris Heister, som ankom til parkeringshuset i en miljøbil.

Første parkeringsgæst var Landshøvding i Västerbottens län Chris Heister som ankom til parkeringshuset i en miljøbil (Foto: Setra)

Første parkeringsgæst var Landshøvding i Västerbottens län Chris Heister, som ankom til parkeringshuset i en miljøbil (Foto: Setra)

”Det her er det første p-hus af træ, men garanteret ikke det sidste. At bygge i træ hører fremtiden til” udtalte Chris Heister som var yderst begejstret for byggeriet og for den positive udvikling i træindustrien, som byggeriet var bevis for.

”Det er ikke bare smukt, det er et kvarter der signalerer pionerånd, iværksætterånd, nytænkning og innovation. Resultatet er fantastisk” udtalte den begejstrede Landshøvding.

Parkeringshuset blev indviet dem 4. november 2009 imens lejlighederne er klar til indflytning i januar 2010

Det svenske firma Setra Plusshus har været totalentreprenør byggeriet, hvor Martinsons AB har leveret limtræskomponenterne. Magnus Silfverhielm, fra AIX Arkitekter, er byggeriets arkitekt.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×